vorige namen | 1929-'32 Eigenaar uit Warnssum?, ligplaats onbekend, Naam schip: waarschijnlijk Jutter
1932-'55 Kpt. Koningstein, Haarlem, ligpl. Spaarndam, Naam schip: Jutter
1955-'59 K. Koningstein jr., Callantsoog, ligpl. Akersloot, Naam schip: Jutter
1959-'63 L. Laamens, Akersloot, ligplaats Akersloot, Naam schip: Jutter
1963-'68 D. Schotvanger en W. Kuijs, Castricum, ligplaats Akersloot, Naam schip: Bounty
1968-'86 J. v.d.Boogaard, Uitgeest, ligplaats Uitgeest, Naam schip: Bounty
1986-'93 G. Laamens, Akersloot, ligplaats Akersloot, Naam schip: Jutter
1993-'96 Ruud Zonneveld, Castricum, ligplaats Uitgeest, Naam schip: Joannathan
1996 Rino en Ruud Zonneveld, Castricum, ligplaats Uitgeest, Naam schip: Joannathan |
historie vaartuig | Geschiedenis
De Joannathan is in 1929, in opdracht van een, tot nu toe, nog onbekend persoon uit, waarschijnlijk, Warnssum, gebouwd door de firma G.Baay te Loosdrecht. De informatie die ik ondertussen heb gekregen van de kleinzoon van de oude Baay, de heer G.Baay, is helaas minimaal. De neef van zijn vader (oom Frits) heeft zo goed als alle gegevens van de werf, welke van 1920 tot 1965 heeft bestaan, vernietigd. De enige interessante informatie die ik van hem kreeg, op de hele geschiedenis van de werf inclusief mooie oude foto's na, is dat de werf Baay eigenlijk nooit ijzeren boten bouwde!! Wat zij wel veel deden is het interieur intimmeren van jachten. Kortom, ik ga er vanuit dat hij daar wel gebouwd is, maar voor de volle 100% weet ik het nog niet zeker. Zou het (oude) verhaal dan toch kloppen dat het (casco) bij de Vries-Lentsch is gebouwd? Het interieur is in ieder geval wel bij de firma G. Baay gebouwd, daar het anders nooit vermeld zou staan op de oude verzekeringspapieren. De geschatte nieuwbouwwaarde was, voor zover ik kon achterhalen via verzekeringspapieren, in 1937, fl.3500.= . Ze kreeg de naam Jutter mee, welke later zou veranderen in Bounty, weer in Jutter en vervolgens in Joannathan. Ze ligt nu in Uitgeest. Had van oorsprong een 2 cilinder Albin motor. Deze is in 1963 vervangen door een tweecilinder Volvo Penta C23 benzinemotor van 16 pk. De motor is na enkele jaren nog eens omgebouwd van 6 naar 12 volt. De kajuitindeling is weer teruggebracht naar het origineel. Alleen de granito gootsteen, die er waarschijnlijk in heeft gezeten, ontbreekt. Tussen de patrijspoorten aan bakboord en stuurboord zijn 2 blauwwitte wandschilderingen aangebracht die er al vanaf 1929-1930 inzitten. De Joannathan heeft een gaffel/sloeptuigage, met de fok aangeslagen op een stevige doch korte boegspriet. De tuigages die bij een Branikruiser kunnen horen zijn gaffel/kotter-, gaffel/sloep- en zoals in de "van Kampen" staat, met een toren/sloeptuig. In totaal zijn er (uit betrouwbare bron vernomen) bij "Tans en zn." 6 Branikruisers gebouwd. Een in Broek op Langedijk en de onze in Loosdrecht. Dat brengt het totaal op 8 !
De Levensloop
De Joannathan is in 1929, in opdracht van een, tot nu toe, nog onbekend persoon uit, waarschijnlijk, Warnssum, gebouwd door de firma G.Baay te Loosdrecht. De informatie die ik ondertussen heb gekregen van de kleinzoon van de oude Baay, de heer G.Baay, is helaas minimaal. De neef van zijn vader (oom Frits) heeft zo goed als alle gegevens van de werf, welke van 1920 tot 1965 heeft bestaan, vernietigd. De enige interessante informatie die ik van hem kreeg, op de hele geschiedenis van de werf inclusief mooie oude foto's na, is dat de werf Baay eigenlijk nooit ijzeren boten bouwde!! Wat zij wel veel deden is het interieur intimmeren van jachten. Kortom, ik ga er vanuit dat hij daar wel gebouwd is, maar voor de volle 100% weet ik het nog niet zeker. Zou het (oude) verhaal dan toch kloppen dat ze (casco) bij de Vries-Lentsch is gebouwd? Het interieur is in ieder geval wel bij de firma G. Baay gebouwd, daar het anders nooit vermeld zou staan op de oude verzekeringspapieren. De geschatte nieuwbouwwaarde was, voor zover ik kon achterhalen via verzekeringspapieren, in 1937, fl.3500.= . Ze kreeg de naam Jutter mee, welke later zou veranderen in Bounty, weer in Jutter en vervolgens in Joannathan. Ze ligt nu in Uitgeest. Had van oorsprong een 2 cilinder Albin motor. Deze is in 1963 vervangen door een tweecilinder Volvo Penta C23 benzinemotor van 16 pk. De motor is na enkele jaren nog eens vervangen.
De tuigage.
De Joannathan heeft meerdere tuigages gehad. .
In eerste instantie was ze kottergetuigd met een gaffelzeil. Dit plan is door de tweede eigenaar veranderd in een eenvoudiger sloeptuig. Op het Alkmaardermeer voer rond '65 een Branikruiser rond, de Sterna, met een zelfde tuig. De mast schijnt 3 cm naar achteren te zijn verplaatst en is in een nieuwe, daar de oude houten verrot was, ijzeren mastvoet gezet. De giek is ± 25 cm ingekort. Dit alles waarschijnlijk omdat de oude uitgezeilde tuigage het schip loefgierig maakte. Jammer!! Daar de Branikruiser met meerdere tuigages is ontworpen en ze ook nog naar behoren zeilt, houden we dit tuigplan voorlopig aan.
Interieur:
Citaat uit de Waterkampioen van 1929;Van de stuurkuip komt men eerst in een portaaltje, met aan BB een honden-kooi en aan SB een aanrecht met gootsteen en daaronder een flinke kast, erboven aan de voorzijde een ondiep open servieskastje. Vóór de hondenkooi is een hangkast over de volle hoogte en hiertegenover is aan SB een vast schotje gelijkvormig aan den voorkant der hangkast, dat deels het servieskastje, deels het hoofdeinde van de kooi afsluit. Hierdoor krijgt de kajuit een symmetrisch en rustig aanzien. In de kajuit zijn twee sofabedden, waarvan dat aan BB volle twee meter lang is. Beide bedden hebben een nis, aan BB aan de voorzijde, aan SB achter, die, met een gordijntje afgesloten, gelegenheid geven tot het opbergen van beddegoed overdag. De rugleuningen van de sofa's zijn klapbaar en met een middenstuk van gevlochten bamboebast*. Hier achter is bergruimte voor conserven e.d. Erboven geeft een schap plaats voor boeken, kaarten en de vele kleinigheden, die op een toerscheepje geborgen moeten worden. De klaptafel bevat een laatje voor de berging van messen en tafelzilver. Aan SB geeft een deurtje toegang tot het vooronder, waar aan denzelfden kant een pijpen-klapkooi is aangebracht. Direct onder het voorluik is de onder-water-pomp WC, waarover een opklapbaar deksel ligt, waarop men door het luik komende kan stappen. Aan BB is een legkast en de nodige ruimte voor de berging van zeilen, touwwerk e.d. (* gevlochten bamboebast heet tegenwoordig webbing)
Inventarisatie:
De Joannathan is gebouwd bij de 'Firma G.Baay', de Windvang in opdracht van dhr, Noom uit Castricum, bij werf 'de Waal' in Broek op Langendijk (ongeveer 1963?) en de overige scheepjes zijn bij Tans gebouwd. (de 6 uit de betrouwbare bron?). Eén is er uitgebrand en tot schroot vermalen. (De eigenaar (Noom) heeft hem laten herbouwen bij Waal te Broek op Langedijk.) Namen: 1) De Joannathan ligt in Uitgeest,2) de Windvang ligt in Katwijk, 3) de Waterman ligt in Dordrecht, 4) de Branie ligt in Baarn, 5) de Potemkin ligt in Utrecht, 6) 't Swarte Schaep ligt waarschijnlijk in Friesland (info '96), 7) is uitgebrand, naam onbekend, 8) niets van bekend! Dat zou betekenen dat er nu nog zes Branikruisers rondvaren in Nederland!
Enkele opmerkelijkheden
De Windvang, bouwjaar '63, '64. De kajuitindeling bij de kombuis is anders, de kombuis is breder. In schriftelijk overleg met ir. Loeff is de spiegel rond gemaakt, een soort kanohek met doorgestoken roer. Ook is er een doghouse op geplaatst zodat er stahoogte is verkregen bij het kookgedeelte. De romp is deels geklonken, deels gelast. De Branie ligt in Baarn op het droge en wordt grondig opgeknapt (info '98). Ze heeft ondanks vele vernieuwingen (o.a. nieuw onderwaterschip en gangboorden) nog interessante originele details. O.a. een kombuis met granito aanrechtblad en de houten mastvoet. Net als de Joannathan heeft ze 2 schilderingen van zeegezichten tussen de patrijspoorten. |