werf bijzonderheden | In 1901 pachtte Christiaan van Vliet een terrein in Hardinxveld van de staat en startte er met de bouw van een roeiboot. In 1902 ging van Vliet samenwerken met Paulus Langeveld onder de naam Langeveld & Van Vliet Scheepswerf De Merwede. Zij begonnen met het bouwen van stalen roeiboten, vletten, aken en bakken, een sleepboot en en sleepkanen voor de Rijnvaart. Hierna volgde de bouw van zeestoomschepen.
Langeveld trok zich in 1904 terug uit het bedrijf, zijn plaats werd opgevuld door Bart van Ooyen. De naam werd gewijzigd in Van Vliet & Co. In 1913 werd Christiaan van Vliet opgevolgd door zijn zoon en ging de werf verder als NV Scheepsbouwwerf "De Merwede", v/h Van Vliet & Co.
De werf ging in 1943 zelf motoren inbouwen onder de naam NV Scheepswerf en Machinefabriek "De Merwede" v/h Van Vliet & Co. In 1972 werd de NV gewijzigd in BV Scheepswerf en Machinefabriek De Merwede voorheen Van Vliet & Co, Rivierdijk 586, 3371 ED Hardinxveld-Giessendam.
N.V. Scheepsbouwwerf "De Merwede" v/h Van Vliet & Co - Hardinxveld-Giessendam was een familiebedrijf tot 1993. Na 1993 werd de naam "Merwede Shipyard.
IHC Merwede BV is in 1992 ontstaan door een samengaan van IHC Holland (Industriële Handels Combinatie Holland) en Merwede Shipyard. Beide bedrijven bestaan meer dan honderd jaar. IHC is gespecialiseerd in baggerscheepvaart, Merwede Shipyard bouwt onder andere voor de offshore industrie.
print stuur door deel via twitter knipsel
Op de helling
04-12-2009 18:52 | Riekelt Pasterkamp
De bedrijfshal van IHC Merwede is in Hardinxveld-Giessendam niet te missen.
foto 1 van 4
Trots zijn de inwoners van Hardinxveld-Giessendam op hun scheepswerven. Honderden mensen vinden er werk. Maar nu moet er één dicht. De oudste. „De beste.”
Regen striemt donderdagmiddag over het water van de Merwede. Boven de rivier hangen donkere wolken. Fietsers op de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam zijn doorweekt. Een postbode doet zijn ronde langs de kleine dijkhuisjes waarvan er opmerkelijk veel te koop staan. De stalen kabels van de kranen bij de scheepswerven zwiepen werkloos in de wind. Het werk aan de Dravo Costa Dorado op de dwarshelling gaat ondanks het barre weer gewoon door.
De bedrijfshal van IHC Merwede is in Hardinxveld-Giessendam niet te missen. Vanaf de snelweg A15 zijn de rode letters van het logo al te zien. Het dorp Boven-Hardinxveld ligt ingeklemd tussen die snelweg en de rivier de Merwede. Scheepsbouw en –reparatie stempelen hier het werk van generaties. De grootste werf is IHC Merwede Shipyard, buurman van Damen Shipyards. Een eindje verderop langs de Rivierdijk is Merwede Repair. Met de Dravo Costa Dorado op de helling.
Tijdelijk
Het bericht kwam deze week hard aan. IHC Merwede sluit vanaf half maart 2010 de helling in Hardinxveld-Giessendam. Na 107 jaar gaat die op slot. Officieel heet het dat de helling tijdelijk wordt gesloten, en weer opengaat als er genoeg orders zijn. Maar dat gelooft niemand in het rivierdorp.
IHC Merwede BV is in 1992 ontstaan door een samengaan van IHC Holland (Industriële Handels Combinatie Holland) en Merwede Shipyard. Beide bedrijven bestaan meer dan honderd jaar. IHC is gespecialiseerd in baggerscheepvaart, Merwede Shipyard bouwt onder andere voor de offshore industrie.
IHC Merwede heeft vestigingen in onder andere Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Kinderdijk, Krimpen aan den IJssel en Heusden.
IHC Merwede sluit vanaf half maart 2010 de helling in Hardinxveld-Giessendam. Na 107 jaar gaat die op slot. Officieel heet het dat de helling tijdelijk wordt gesloten, en weer opengaat als er genoeg orders zijn |