werf bijzonderheden | Scheepswerf Gebr. Damen in Hardinxveld werd in 1927 gevestigd aan de oever van de Merwede,
door de gebroeders Jan en Rien Damen. Zij begonnen met het bouwen van boten voor parlevinkers op de rivier. Later kregen ze Rijkswaterstaat als grote klant. Daaraan leverde Damen onder meer kantonnierboten, peilboten en vletten. Andere klanten in die tijd waren baggermaatschappijen. De baggermaatschappijen namen grote werken aan in het buitenland en al het hulpmateriaal, zoals de vletten werden stante pede gekocht.
De werf was aanvankelijk sterk nationaal gericht, met de Nederlandse overheid als grootste klant.
In 1969 werd het bedrijf bestaande uit drie werven en een timmerfabriek opgesplist. Bij de opsplitsing kregen Rien en zijn zoon Kommer de twee nieuwste werven (scheepswerf K. Damen) en gingen de oudste werf en timmerfabriek naar vader Jan en zijn zoon Kommer (Scheepswerf Damen).
Kommer, de zoon van Jan, heeft het concept voor de bouw van sleepboten, werkschepen en andere commerciële vaartuigen op basis van een gestandaardiseerd ontwerp en modulaire bouwwijze geintroduceerd. Dit concept bracht Kommer Damen internationale erkenning en versnelde de ontwikkeling van het bedrijf tot zijn huidige omvang (30 bedrijven). Vanwege de hoge kwaliteit en vakmanschap werd Damen een van de belangrijkste leverancier voor de overheid en baggerbedrijven.
Omstreeks 1970 werd Shipyard K. Damen een internationaal opererende organisatie.
In 1998 werd de werf Niehuis en van den Berg overgenomen, in 1999 volgde Vlaardingen-Oost Shiprepair en in 2000 werd Van den Brink gekocht. In 2001 werd Rotterdam United Dockyard overgenomen.
M.i.v 2004 kregen de vier werven onder het moederconcern van Damen, "Rotterdam United Dockyard", "Van den Brink Shipyard", "Niehuis & van den Berg" en "Vlaardingen-Oost Shiprepair", de naam "Damen Shiprepair Rotterdam".
De huidige Damen Shipyards , de " grote" K.damen in Gorinichem, is nu een begrip in de internationale scheepvaart. Een conglomeraat van 24 scheepswerven in zeven landen, waarvan het hoofdkantoor in Gorinchem zetelt.
In 2007 is de "kleine" K.Damen in Hardinxveld failliet gegaan. Financiële tegenvallers met enkele Nederlandse projecten én aanloopverlies bij het opzetten van de werf in Servië liggen aan de basis van de teloorgang van het bedrijf aan de Rivierdijk. |