De Rot

identificatie
naamDe Rot
RVEN nr2948
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteldL 383 N
typeskûtsje
categorievrachtschip
vaartuig
lengte12.0
breedte3.15
diepgang0.4
kruiphoogte2.0
tonnage17 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)ijzer
bouwwijze rompgeklonken, gelast
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte12.0
soort tuigGaffeltuig
materiaal zeilKatoen
oppervlakte zeil60.0
bouwjaar vaartuig1887
bouwperiode1880-1890
werfgegevens
werfKoningspoort, Vierverlaten
werfnaamKoningspoort
plaats, provincie werfVierverlaten, Gr
werf bijzonderhedenJacob Mulder stichtte in 1853 een scheepstimmerwerf op de kruising van het Hoendiep met het Peizerdiep-Koningsdiep in Vierverlaten bij Hoogkerk, thans gemeente Groningen. E werf werd later "Koningspoort" genoemd. Jacob bouwde met zijn zoons voornamelijk aken, pramen, tjalken en enkele schoeners, vaak in opdracht van Friese schippers. Zowel zeegaande schepen als binnenvaartschepen werden gebouwd. 1893: S.W. Mulder - Hoogkerk - Vierverlaten (bij de stad Groningen) stond bekend om z'n handzame schepen. 1900: J. & W. Mulder Vierverlaten bij Groningen Scheepsbouw in IJzer en Staal, specialiteiten in Motorvaartuigen. In 1916 werd de scheepswerf verkocht aan Jacobus Franciscus (Koos) Smit. In 1930 is de werf van Mulder in handen gekomen van de gebr. Tammo, Gerrit en Popko Barkmeijer uit Stroobos. In 1976 is de werf gesloten. Onderdelen van de werf zijn verhuisd naar de museumwerf "De Koningspoort" in Rotterdam
historie vaartuig
vorige namen
1920 - 1939; Twee Gebroeders
1939 - . . . . ; Groene Leeuw / Odine
historie vaartuig
Zie voor meer informatie; www.derot.nl

De rot is het oudste nog varende skûtsje. Met de aankoop van dit unieke schip wordt een cultureel erfgoed behouden en een stukje historie van de Rottevalle bewaard.

De Rot is in 1887 gebouwd in opdracht van de kasteleins van 'Herberg de Koekoek' en 'Herberg Het Wapen van Smallingerland' uit Rottevalle.
Het schip heeft jaren lang dienst gedaan als beurtschip van Rottevalle naar Leeuwarden.
Na vele omzwervingen is het schip in 1978 gekocht en gerestaureerd door Ruud de Haan uit Spaarndam. Ruud heeft de Rot zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug gebracht.
De familie De Haan heeft er jaren lang mee gevaren en ze hebben met De Rot veel nautische evenementen in heel Nederland bezocht.
De nadrukkelijke wens van de familie De Haan was dat zij het skûtsje De Rot graag terug zouden willen hebben in haar oorspronkelijke thuishaven in Rottevalle. Dankzij een aantal enthousiaste mensen is de Stichting Freonen fan de Rot opgericht en is het de stichting mogelijk gemaakt De Rot in 2011 aan te kopen.
oorspronkelijk vaargebiedFriesland
oorspronkelijk gebruikbeurtvaart
funktie wijziging(en)visserschip Zoutkamp, woonschip, recreatie
oorspronkelijk uiterlijkRoef is aangepast. 2019 mast en zeilen zijn vernieuwd (katoen
historie interieurnee
jaar uitgebruikname1920
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A
H