Wilhelmina

identificatie
naamWilhelmina
RVEN nr3464
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld
typedirectieboot
categoriedienstvaartuig
vaartuig
lengte19.45
breedte3.45
diepgang1.4
kruiphoogte3.2
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)ijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1932
bouwperiode1930-1940
werfgegevens
werfG. de Vries Lentsch, Het Fort
werfnaamHet Fort
plaats, provincie werfNieuwendam, NH
werf bijzonderhedenStichter an de werf was Gerardus de Vries Lentsch die als scheepstimmerman bij Meursing werkte en in zijn vrije tijd naast zijn huis op het Molenpad aan Het Groot Die, vletten bouwde. Rond 1900 begon hij hier voor zichzelf en breidde de activiteiten aan Het Groot Die zich uit. Toen hij ruimte te kort kwam huurde hij van de Gemeente Amsterdam een stuk gedempte Nieuwerdammerham, het z.g.n. Fortland tussen het Vliegenbos en de Nieuwendammerdijk Oudste vestiging van G. de Vries Lentsch, de werf "Het Fort" aan de Grasweg 62 te Amsterdam-Noord. Vanaf 1906 bestuurd door G. de Vries Lentsch samen met twee zoons, Jan en Gijs. In 1909 richtten 4 zoons, Jan, Gijs, Gerard en Willem de firma G. de Vries Lentsch op. In 1916 begon Gerard jr voor zichzelf. Ook een tweede broer begon een eigen werf. De jongse zoon Willem bleef met broer Jan de werf Het Fort runnen. Door onvrede in de directie werd het bedrijf in 1975 opgeheven. In 1973 vestigde Camminga's Yachtbuilding B.V. zich op de werf G. de Vries Lentsch. Tot ongeveer 1993 sierde de naam Camminga nog de scheepsloods op het werfterrein in Amsterdam-Noord aan het IJ.
historie vaartuig
vorige namen
RP 71         1932 - 1947
RP 71 / 16 1947 - 1960
1963 Domeinen
historie vaartuig
In 1940 zou het schip door de bezetter geconfisceerd worden maar de politie wilde het schip laten zinken. Wat niet lukte en stak haar toen in brand. Echter de bezetter heeft hem gevonden en weer vaarklaar ge-maakt voor w.s patrouillevaart. Helaas hebben zij de eerste motor op-geblazen. In 1947 is de huidige motor erin gezet door kromhout. En is toen overgegaan naar de rijkspolitie te water. Zij heeft toen veelal samen met de piet hein gevaren als begeleiding van het koningshuis. Zo als bij de huldiging van Juliana in 1948. Hier zijn nog filmbeelden van beschikbaar. In 1960 is zij door de domeinen verkocht.

Uitzonderlijk veel documentatie beschikbaar vanaf de ter waterlating tot heden. Waaronder meetbrieven, motor onderhoud en bv film van 1934 als patrouille door amsterdamse gracht. Vele foto’s gevonden en gekregen.
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikdirectievaartuig Politie
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijkGrotere stuurhut
historie interieurnee
jaar uitgebruikname1960
huidig gebruikpleziervaart / bewoning
V
Z
A
H