Walvis

identificatie
naamWalvis
RVEN nr534
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld1477 3579 B Amst 1953
typeijsbreker
categoriediversen
vaartuig
lengte30.18
breedte7.6
diepgang2.3
kruiphoogte6.1
tonnage64 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)Bessemerpeer staal
bouwwijze rompgeklonken, deels gelast
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte7.0
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1949
bouwperiode1940-1950
werfgegevens
werfVerschure en Co-
werfnaamVerschure & Co
plaats, provincie werfAmsterdam, NH
werf bijzonderhedenIn 1913 vestigde Scheepswerf en Machinefabriek Verschure & Co zich op het nieuwe industrieterrein (Volenwijckland) aan de Meeuwenlaan aan de overkant van het IJ, naast de ADM. Directeur was A.J.M. Verschure. In 1920 werd een nieuwe vestiging geopend aan de Plaatijzerweg (nu Zamenhofstraat) aan het Hoofdkanaal (nu Johan van Hasseltkanaal). Aamvankelijk werden binnenvaartschepen (vracht- en passagiersschepen) gebouwd, later ook baggermolens, kranen, bokken en sleepboten. In 1943 werd met J. en K. Smit te Kinderdijk, De Klop te Sliedrecht en de werf Gusto in Schiedam een samenwerkingsverband aangegaan die in 1965 resulteerde in een fusie, de Industriele Handelscombinatie Holland. In 1952 werd de Oranjewerf, aan de noordzijde van het IJ, overgenomen door verschure & Co. De machinefabriek werd in 1968 naar de Oranjewerf verplaatst. Op het werfterrein werd een scheepsbouwloods en een afbouwkade gebouwd In 1981 werd Industriele Handelscombinatie Holland overgenomen door de Beheermaatschappij Spierings BV De Oranjewerf werd in 1983 overgenomen door de firma Giesselbach en in 1989 werd de werf onderdeel van de Damen Groep en werd de naam gewijzigd in Oranjewerf Scheepsreparatie BV
historie vaartuig
vorige namen
07-05-1949; Walvis; V.A.S.,  Amsterdam
13-12-1982: Walvis
historie vaartuig
0534 ijsbreker Walvis

Op 7 mei 1949 gonsde het van bedrijvigheid en spanning op de Scheepswerf en Machinefabriek Verschure & Co aan de Zamenhofstraat in Amsterdam. 
De reden hiervan was de tewaterlating van de Dieselelektrische ijsbreker WALVIS van de Vereniging voor Algemene Scheepvaartbelangen te Amsterdam, een vereniging, die meerdere ijsbrekers in de vaart had. 
Nadat Mevrouw Baset-Derx, die de doopplechtigheid verrichtte, de wens voor een behouden vaart had uitgesproken en de champagnefles tegen de neus had stukgegooid, gleed zij statig in haar element. 
Nadat de kinderziekten door een serie proefvaarten naar boven gekomen, waren verholpen, kon de WALVIS op 30 januari 1950 aan haar eigenlijke taak beginnen n.l. de strijd tegen haar erfvijand, "Vadertje IJS". 
In deze winter kon bij Schellingwoude geen schip meer in of uit, maar dat gold niet voor de WALVIS. Met een vaart van 4 รก 41/2 knoop werd het ijsveld van 15 cm dik doorbroken. 
Zonder problemen keerde zij ruimschoots op tijd terug van haar maidentrip in het ijs. De pessimisten had zij achter zich gelaten. 

Pompvermogen 8.500 liter per minuut 
De diepgang is zodanig gekozen, dat het schip, behalve op de Rijkswaterwegen, welke toegang geven tot de havens van Amsterdam, ook op de provinciale waterwegen, vallende in de waterverbindingen tussen Amsterdam en Rotterdam dit is b.v. de Amstel, ijs zal kunnen breken. 
De stuurhut is in zijn geheel inzinkbaar, om het passeren van de viaducten, gelegen in de spoorlijn Amsterdam-Haarlem en Amsterdam-'t Gooi mogelijk te maken.
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikijsbreker
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurdeels (4 hutten)
jaar uitgebruiknameheden
huidig gebruikbedrijfsmatig / bewoning
V
Z
A
H