Hoop op Welzijn

identificatie
naamHoop op Welzijn
RVEN nr1005
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld 88 B Assen 1929
typeklipperaakschip
categorievrachtschip
vaartuig
lengte25.25
breedte5.02
diepgang0.6
kruiphoogte3.0
tonnage115,02 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staalijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte16.0
soort tuiggaffeltuig
materiaal zeildacron
oppervlakte zeil120.0
bouwjaar vaartuig1922
bouwperiode1920-1930
werfgegevens
werfR. v.d.Werff - Smilde/ Hijkersmilde
werfnaam
plaats, provincie werfSmilde / Hijkersmilde, D
werf bijzonderhedenRond 1910 stichtte Ruurd van der Werf in Hijkersmilde een scheepswerf. De werf lag aan een inham vlak bij de Smildervaart. Houten schepen waren in die tijd nog volop aanwezig. De werf had een langshelling en voor reparatie werden schepen gekrengd. Hier zijn ze aan het bouwen met het schip de Anna Margerietha op de scheepswerf aan de Hellingwijk te Smilde. De scheepswerf was eigendom van Ruurd van der Werf Steilsteven. " Anna Magrietha" gebouwd in 1923 als een van de laatst nog zeilend gebouwde vrachtschepen . Afm: 26.67 m x 5.10 , past precies in de sluizen op de Drentse hoofdvaart. Het schip heeft gevaren met turf veelal naar Leiden en Amsterdam . Het schip is gebouwd voor de familie Stam uit Meppel, gebouwd onder de naam Anna Magrietha,( naam schippersvrouw), het schip heeft daarna diverse namen gehad maar de huidige eigenaren hebben haar weer Anna Magrietha genoemd.Eigenaren: Roel Buis en Tienke Sminia
historie vaartuig
vorige namen
1922-1976 Hoop op Welvaart 115.02 ton
1976- heden   Hoop op Welzijn M. de Jong
historie vaartuig
Tot 1956 werd gevaren met zeilen; na de oorlog een verkleind tuig. De karakteristieke deuk in de kont aan bb geeft aan dat er ook is gevaren met een opduwer.
In 1956 ging het tuig eraf en werd een zijschroefinstallatie geplaatst. (liggende Deutz 26 pk) mastdek verwijderd en aan stuurhut met Engels stuurwerk met stuurrad aangebracht.
Van 1967 - 1976 heeft het dienst gedaan als munitieopslagplaats.
Het schip is gebouwd voor de turfvaart tussen Drenthe en de steenfabrieken aan de grote rivieren. Het heeft een geringe holte voor zijn afmetingen. Daarentegen wel een hoge den. Men kreeg zo een volumeschip dat zeer geschikt was voor lichte volumineuze lading zoals: turf, riet vlas ed.
Het schip is een typisch product van de laatste fase van de traditionele bouw. Door specialisatie ontstonden mengtypen. Het valt het best te omschrijven als een "versteilstevende Hasselteraak met klipperaakkop met motorkenmerken".
Het beschikt nog over een strijkende slof aan de scheg. Ook is aan het roer een roerzwaard bevestigd.
oorspronkelijk vaargebiedDrenthe - grote rivieren
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart (turf)
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijkgeen
historie interieurja
jaar uitgebruikname1967
huidig gebruikpleziervaart / bewoning
V
Z
A
H