Neeltje Jantje

identificatie
naamNeeltje Jantje
RVEN nr1033
visserijnummerSB360
zeilnummer
te boek gesteld ca. 1931
typewaalschokker
categorievisserijschip
vaartuig
lengte15.15
breedte5.1
diepgang0.75
kruiphoogte2.88
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1931
bouwperiode1930-1940
werfgegevens
werfGebr. Eltink - Beneden-Leeuwen
werfnaam
plaats, provincie werfBeneden Leeuwen, Gld
werf bijzonderhedenIn 1908 begon Gradus Eltink aan de binnenkant van de dijk met de bouw van stalen en ijzeren parlevinkers, schokkers, vletten, e.d. In 1930 werd het bedrijf, na het overlijden van Gradus, voortgezet door zijn weduwe G.B.A. Eltink en 7 zonen. De zonen Harry en Willy blijven in het bedrijf en starten in 1941 de eerste werf. De andere zonen gaan verder in de meubelfabriek van de Eltink's. In 1944 worden werkplaats en woonhuis door de Duitsers platgebrand. In een noodwerkplaats en het bedrijf houdt zich bezig met het lichten van schepen, bouwen van vrachtauto's en tabaksnijmachines. In 1947 wordt het bedrijf als "Metallurgica" gevestigd in een rijnaak. Op het dek worden vaartuigen gebouwd. Daarnaast wordt een dwarshelling aan de Lange Waal (Dijk 425) in Beneden Leeuwen in gebruik genomen. Tot 1959 worden schepen tot 25 meter gebouwd, parlevinkers, sleepvletten, sleepboten,directieboten, veerboten, passagiersschepen en jachten. Harry Eltink begon in 1959 een werf aan de Kanaalweg 4 in Mook "H.A. Eltink Scheeps- en Jachtwerf MOOK" met 2 hellingen en een werkplaats. In 1964 kwam hier een derde helling bij. Vanaf 1968 komen drie zonen van Harry op het bedrijf en in 1974 verkoopt hij de werf aan zijn vier zonen en wordt het bedrijf een BV: H.A.Eltink's Scheeps- en Jachtwerf B.V. In 1985 werd de werf van V.S.N. in Katwijk (NB) gekocht. Hier worden tot op heden casco's voor zeer luxe jachten gebouwd. In 1985 loopt het laatste casco van de oude werf in Mook van stapel. In 1992 wordt deze werf definitief gesloten om plaats te maken voor woningbouw.
historie vaartuig
vorige namen
1931-1974: R. van Hoften te Heerewaarden
1974- 1993: K. Koome te Tiel
1993-1997 Rotaryclub Tiel Waalstreek
1997-heden: Stichting " Behoud Neeltje Jantje"
historie vaartuig
Opdrachtgever voor de bouw van dit schip was: R. van Hoften te Heerewaarden. Het schip is genoemd naar de schoonmoeder van de eigenaar. Als "ankerkuiler" was het schip niet voorzien van een motor of enig zeiltuig. Van Hoften heeft met zijn gezin op het schip gewoond tot 1939 en tot de jaren '50 ermee gevist. Daarna is het schip gebruikt als woonschip.
Vanaf 1974 was het in  bezit van K. Koome te Tiel. Deze heeft het omgebouwd tot pleziervaartuig. Het werd voorzien van motor en zeiltuig, compleet met kluiver en bezaan. Toen is een korte bezaanmast geplaatst. Tevens is het schip voorzien van zijzwaarden.
In 1993 is het schip gekocht door de Rotaryclub Tiel Waalstreek met het doel om het schip weer in oude glorie te herstellen. De restauratie werd uitgevoerd door het buitencentrum te Beneden-Leeuwen, een resocialisatiecentrum voor sociaal zwakkeren in de samenleving.
Er is een Perkins motor geplaatst. Zeiltuig is verwijderd. De grote mast is vervangen door de korte bezaanmast.
Interieur:
De kombuis en het woonverblijf wordt zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht. Een oud fornuis en potkachel zijn geplaatst.(jan 09).
oorspronkelijk vaargebiedWaal, Nederland, Duitsland
oorspronkelijk gebruikvisserij
funktie wijziging(en)jaren'50 woonschip 1974: pleziervaartuig
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruiknamejaren '50
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A
H