Adrianus Anthonius

identificatie
naamAdrianus Anthonius
RVEN nr1115
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld
typebakdekkruiser
categoriepleziervaartuig
vaartuig
lengte7.4
breedte2.02
diepgang0.7
kruiphoogte2.05
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken/deels gelast
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1935
bouwperiode1930-1940
werfgegevens
werfC.J.W. de Vries Aalsmeer
werfnaamDe Vlijt
plaats, provincie werfAalsmeer, NH
werf bijzonderhedenHenk de Vries bouwde begin 1900 pramen op een werf in Aalsmeer. Zijn zoons Henk en Johan begonnen in 1923 aan de Ringvaart in Aalsmeer een scheepswerf onder de naam Scheepswerf "De Vlijt", Firma H. & J. de Vries, Aalsmeer. Zij bouwden uitsluitend recreatieschepen, twaalfvoetsjollen, pampussen en regenbogen. Ook bedrijfsvaartuigen, patrouillebootjes en zelfs een experimentele "zeppelinglijboot" naar een ontwerp van H.W. de Voogt werden op "De Vlijt" op stapel gezet. In 1930 kwam de eerste buitenlandse opdracht en nog voor de oorlog werd het eerste jacht van 30 meter gebouwd. Tijdens de tweede wereldoorlog werd onderhouds- en reparatiewerk gedaan Na de oorlog moest de jachtbouw weer helemaal opnieuw beginnen en werd samen met zes andere werven en scheepsarchitect De Voogt uit Aerdenhout de"First Export Assosiation of Dutch Shipbuilders" opgezet. die zich in de Verenigde Staten presenteerden als 'de' Nederlandse Jachtbouw. Uit dit samenwerkingsverband resulteerd nu nog een hechte samenwerking tussen De Vries, van Lent en scheepsarchitect De Voogt, onder de naam "Feadship". 1957: Scheepswerf "De Vlijt" Fa. Gebr. De Vries Aalsmeer. De oude loodsen van "De Vlijt" werden in de loop der jaren vervangen door moderne bouwhallen omdat de jachten steeds luxer en vooral ook steeds groter werden. Na 1990 werd begonnen met het vervangen van de scheepshellingen door overdekte dokken waardoor op moderne en efficiƫnte wijze aan alle eisen van de klant een antwoord kon worden gegeven. De oprichters van de werf werden opgevolgd door hun zoons, die op hun beurt later ook weer plaats maakten voor hun nakomelingen. De oude werfnaam "De Vlijt" werd na 49 jaar, in december 1972, vervangen door "De Vries Scheepsbouw bv".
historie vaartuig
vorige namen
tot 2017 Timothy
historie vaartuig
We schrijven augustus 1986.
Een ongeveer zestig jaar oude bakdek kruiser,onderweg van Amsterdam naar Cuyk aan de Maas, ligt te wachten voor de sluis bij Lith.
Het is stormachtig regen weer;de kuiptent is gesloten.
Als de sluislichten uiteindelijk op groen gaan wordt de motor opnieuw gestart en explodeert de boot.
De bemanning weet het vege lijf te redden door overboord te springen,het schip is in korte tijd veranderd in een vuurzee. Rijkswaterstaat zet het schip aan de grond in een grindgat en daar brandt het uit. 
Half gezonken blijft het op een strandje  liggen,totdat het wordt gelicht en naar de haven van Cuyk wordt gesleept.

Zo.uitgebrand was het wachten op de sloper, die bood f 200.- maar dan moest de eigenaar het zelf uit het water halen en in stukken snijden.

Voor Toon Huysmans toen (61) ging dat allemaal wat te ver.
Het mocht dan roestig schroot zijn maar het bleef een mooi rompje en dat sloop je niet.Integendeel,dat vraagt er om om gerestaureerd te worden.Hij betaalde de f 200.- en gaf de boot meteen weg aan zijn zoon Ad.
Toen de argeloze Ad Huysmans toen (34) met de uitgebrande verwoesting werd geconfronteerd dacht hij dat pa een grap met hem uithaalde,draaide zich om en ging terug naar huis.Toon dus niet .Onverstoorbaar begon hij met de restauratie van het wrak en sloopte alle bruikbare delen er af. Na een week kwam Ad eens kijken waar zijn vader uithing en zag met verbazing dat deze al bezig was, Na een week was Ad ook om en het restauratie project was een feit.

Toon gepensioneerd (pijpfitter) wist dat hij de verwoeste bakdekker kon redden met behulp van zijn zoon (timmerman) een mooie combinatie van vakmanschap en motivatie, en er werd getracht het scheepje slechts 7,40x2,40x0,60 gebouwd rond 1935 in oorspronkelijke staat te herstellen.
Er werden platen gewalst met behulp van een auto door er net zo lang over heen te rijden tot ze de gewenste vorm hadden en in de bodem gelast.
De romp werd opnieuw met stootijzer en moker in vorm geslagen door kruisgewijs te verhitten.

Om opnieuw patrijspoorten te plaatsen werd ook een deel van de kop vernieuwd.Verder het achterdek en de delen midscheeps er werd ook een Yanmar 12 YSE 1 cilinder diesel 12 pk geplaatst die het schip een snelheid van 14 kilometer zou kunnen geven
oorspronkelijk vaargebiedNederland (plassen en rivieren)
oorspronkelijk gebruikpleziervaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruiknamen.v.t.
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A
H