Helena

identificatie
naamHelena
RVEN nr1232
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteldHN2124 325 B Arnh 1954
typestevenaak
categorievrachtschip
vaartuig
lengte35.0
breedte5.98
diepgang0.9
kruiphoogte23.0
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)puddelijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte23.5
soort tuiggaffeltuig
materiaal zeilkatoen
oppervlakte zeil280.0
bouwjaar vaartuig1875
bouwperiode1870-1880
werfgegevens
werfJonker - Kinderdijk
werfnaam
plaats, provincie werfKinderdijk, ZH
werf bijzonderhedenIn 1812 ontstond de scheepswerf van de gebroeders Jonker. Tussen de werven van de Smit'ten werd een stuk buitengrond, bestaanden uit grienden en gorzen opgehoogd en tot een werf ingericht. De gebroeders Jonker waren bekwame scheepsbouwmeesters, die al spoedig over veel werk beschikten. Grote rivierschepen werden op hun werf gebouwd en speciaal overnaadse visserschepen, Zeeuwse tjalken en kustvaartuigen als kolfen en galjootschepen. Op de werf van P.H. Jonker te Kinderdijk werden in de periode 1857 - 1875 hoogaarzen gebouwd, zowel Kinderdijkse als andere typen. De hier gebouwde kleine, open Kinderdijkse hoogaarsjes werden vooral rond Rotterdam gevaren Tot 1926, toen het laatste vaartuig te water liep, maakte de gebroeders Jonker deel uit van de grote scheepswerven van Alblasserdam.
historie vaartuig
vorige namen
"Argus"
"Helena"
historie vaartuig
1232 Helena

In 1875 heeft schipper W.G Fromm uit Millingen scheepswerf Jonker de opdracht gegeven de stevenaak Helena te bouwen. Daarna is het schip door de schippers Rhijnvos (1910-1926), Th. Verburg (1926-1955) en vanaf 1956-1989 door vele andere schippers bevaren. 

Het zeilschip was speciaal bedoeld voor de vaart op de Rijn, van Rotterdam tot Straatsburg. Het is een snelle zeiler sierlijk gelijnd met een hoog gewelfd achterschip. De woning staat ver naar voren, waar het schip het breedst is. Achter de roef is nog een achterruim en helemaal achterin nog een achteronder onder een paviljoendek. 

In 1911 is waarschijnlijk het schip verbouwd voor groter laadvermogen. Dit hield in verlenging van de luikenkap en vervanging van middenroef door een kleine roef achteraan de luikenkap. Verder werd het tuigage verkleind en het braadspil en de strijklier vervangen door een patent ankerlier. Het schip heeft tot 1954 gezeild, de laatste jaren in combinatie met een opduwer. In dat jaar werd het schip van achter overvaren op de Rijn en zonk. Het werd gelicht en na een jaar verkocht en weer gerepareerd. Tot 1962 heeft het schip als sleepschip gevaren, waarna het als overslagschip voor magnesiet stil kwam te liggen. In 1978 werd het vanwege de slechte staat naar de sloop verkocht. 

Vanaf dat moment zijn er pogingen ondernomen om het schip weer te restaureren. Er is toen voor het eerst een motor in geplaatst. Pas als Bart Vermeer het schip in 1989 koopt beginnen de plannen zich te vormen voor de unieke restauratie van het schip. Toch kan Bart dit werk uiteindelijk niet alleen op zich nemen en wordt het schip in 1996 overgedragen aan stichting "Het Rotterdams Zeilschip". In 1997 wordt de restauratie met vele sponsoren in volle gang gezet. 

Om het authetieke monumentale schip in stand te houden vaart de Helena sinds mei 2003 dagtochten met groepen en individuele gasten, voor o.a. het Erfgoedhuis Zuid-Holland.
oorspronkelijk vaargebiedgrote rivieren
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieur
jaar uitgebruikname
huidig gebruikbedrijfsmatig (dagverhuur)

H