Mea Vota

identificatie
naamMea Vota
RVEN nr1297
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld571 22 april 1980
typeFriese klipper
categorievrachtschip
vaartuig
lengte25.0
breedte5.0
diepgang1.15
kruiphoogte4.4
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte19.6
soort tuiggaffeltuig
materiaal zeildacron
oppervlakte zeil220.0
bouwjaar vaartuig1907
bouwperiode1900-1910
werfgegevens
werfvd Werff
werfnaam
plaats, provincie werfDrachten-Buitenstvallaat, Fr
werf bijzonderhedenHaicke Pyters van der Werff huurde in 1728 een "huys met schuythuys" in de Suyder-Drachten. Zijn vrouw zette na zijn overlijden het bedrijf voort en vestigde zich later met zoon Pyter Haickes aan de Noorderdwarsvaart. In 1795 nam de oudste zoon van Pyter, Haycke Pyters de helling over. Na zijn overlijden in 1813 zette zijn vrouw Sytske Minnes de werf voort. De kleinzoon van Sytske, Haiyke Pyters vestigde zich rond 1840 aan het Buitenst Vallaat. Rond die zelfde tijd liet een broer van Haiyke, Ate Pyters, een werf bouwen aan het begin van de Langewijk. In 1864 waren drie hellingen in Drachten; Haicke Pyters van der Werff aan het Buitenst Verlaat, zijn broer Ate Pyters aan de Langewijk en zijn zoon Pyter Haickes aan de Noorderdwarsvaart. Aan het Buitenst Vallaat nam Oebele Haickes de werf over van zijn vader Haicke Pyters. Een broer van Oebele, Pyter Haickes betrekt de oude helling aan de Noorderdwarsvaart. Voor zijn zoon Haike Pyters koopt hij van zijn oom de helling aan de Langewyk. Rond 1920 gaat het oudste hellinkje aan de Noorderdwarsvaart falliet. De andere werven schakelen over op jachtbouw en reparatie. In 1956 wordt de dwarsvaart gedempt en stopt de werf aan de Langewijk. Op de werf aan het Buitenst Vallaat schakelt Jan Oebeles van der Werff, achterkleinzoon van Oebele Haickes over op jachtverhuur en reparatie
historie vaartuig
vorige namen
1998 - ????; Mea Vota; K. Walraven, Rotterdam
historie vaartuig
16-12-13 info LVBHB;
Mea Vota moet bij overdracht uit haven Woudrichem verdwijnen.
Woudrichem 20/1
Klaas en Marja Walraven zijn ten einde raad. Een verhuizing naar Spanje dreigt niet door te gaan nu de ligplaats van hun tweemastklipper in de historische stadshaven van Woudrichem onoverdraagbaar blijkt te zijn.
Een geïnteresseerde koper voor het schip, de Mea Vota, hebben ze al, maar die haakt af als de Stichting Historische Stadshaven voet bij stuk houdt.
Het zag er allemaal zo mooi uit voor Klaas en Marja Walraven.
Met hun Friese tweemastklipper voeren ze in 1998 vanuit Rotterdam de historische haven van Woudrichem binnen om er een vast ligplaats te krijgen. "We waren één van de eerste schepen die hier aanmeerden", ligt Klaas toe. "We hadden wel oren naar een ligplaats in dit vestingstadje, mede omdat we bed & breakfast aanbieden. We hebben plaats aan boord voor tien personen en men kan de Meao Vota tevens huren voor vaartochten".
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruikname
huidig gebruikpleziervaart / bewoning