Troost

identificatie
naamTroost
RVEN nr1605
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld
typeklassiek zeiljacht
categoriepleziervaartuig
vaartuig
lengte10.1
breedte2.5
diepgang1.36
kruiphoogte1.6
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte12.1
soort tuigsloeptuig
materiaal zeildacron + Egypt.linnen
oppervlakte zeil37.0
bouwjaar vaartuig1938
bouwperiode1930-1940
werfgegevens
werfAkerboom / v. Lent
werfnaam
plaats, provincie werfDe Kaag, ZH
werf bijzonderhedenJan Akerboom is begonnen met de scheepswerf op de Kaag. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Hein, die veerponten bouwde voor de ringvaart, bollenvletten, sleepbootjes en later werd begonnen met de bouw van luxe jachten. Als compagnon kwam zijn zwager, Cees van Lent, in het bedrijf als tekenaar/ontwerper. Het bedrijf ging verder onder "Akerboom & van Lent" en bouwden seriematig de Holland- en Super Hollandkruisers. Na WOII werden de zaken gesplitst, van Lent bleef op de Kaag en Hein Akerboom met zijn oudste broer Jan begonnen een nieuwe jachtwerf in Lisse. Deze werf heeft maar 12 1/2 jaar bestaan. Zoon H.A. Akerboom begon een jachtwerf in Bergum (Fr) in 1961. Deze werf werd in 1979 overgenomen door een timmerfabriek. Nu Jacht- en Scheepswerf C. van Lent & Zonen De Kaag.
historie vaartuig
vorige namen
? - ? F. Stokhof de Jong te Andel
historie vaartuig
Het schip is ontworpen voor de binenwateren en het IJsselmeer en heeft een klassieke indeling. Twee kooien in het vooronder met aan bb een klerenkast met opbergruimte. De wanden achter de kooien zijn gewegerd met grenen stroken. In de kajuit vindt men 2 sofakooien en daarachter een kombuis aan sb en bb. Achter de sofa's kastjes. Naast de gootsteen aan bb bevindt zich een opklapbaar tafeltje om het aanrecht te vergroten. Onder de kuip is de motor.
Het schip heeft een 3/4 verstaging met spreider. Het oorspronkelijke rolfir is vervangen door een bindrif. Op de voorstag kan een grote kluiver geet worden van 17 m2.
oorspronkelijk vaargebiedNederlandse binnenwateren, IJsselmeer
oorspronkelijk gebruikpleziervaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurdeels
jaar uitgebruikname
huidig gebruikpleziervaart