Rigel

identificatie
naamRigel
RVEN nr1668
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld7425
typeloodsvaartuig
categoriedienstvaartuig
vaartuig
lengte47.8
breedte8.0
diepgang3.8
kruiphoogte22.1
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken/gelast
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuignvt
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1948
bouwperiode1940-1950
werfgegevens
werfArnhemse Stoomhelling
werfnaamArnhemse Stoomsleephelling Mij
plaats, provincie werfArnhem, NB
werf bijzonderheden1911 - N.V. Arnhemse Stoomsleephelling Maatschappij - Arnhem 1955 - Arnhemse Scheepsbouw Mij., Arnhem Gevestigd in Arnhem en was gelegen aan de Rijn vlakbij de John Frostbrug. De pal tegenover het centrum, aan de ander kant van de Rijn gelegen werf was ooit een van de grootste werkgevers van Arnhem. Opgericht in 1885 eigenaar: Dhr. Prins. Later is de naam gewijzigd in Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij. In 1978 gesloten. Behalve nieuwbouw en reparatie van diverse soorten binnenvaartschepen (onder andere diverse Amsterdamse gemeente ponten) hield het bedrijf zich ook bezig met de bouw van stoommachines en bagger- en offshorevaartuigen.Tijdens het hoogtepunt had het bedrijf 600 werknemers in dienst. De ASM begon als machinefabriek, maar bouwde al snel een grote variëteit aan schepen voor opdrachtgevers uit binnen- en buitenland. Zelfs grote zeeschepen liepen er van stapel. De malaise in de Nederlandse scheepsbouw in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd zoals veel andere werven de ASM fataal. De gebouwen en kranen zijn allang gesloopt en het gebied ligt er verlaten bij. Met deze tentoonstelling komt de werf weer tot leven en krijgen Arnhemmers en maritieme liefhebbers de mogelijkheid kennis te maken met de geschiedenis van deze bijzondere werf. Aan de hand van kunstwerken, prachtige foto’s, films, interviews met oud-werknemers, scheepsmodellen en bouwtekeningen wordt de geschiedenis van de ASM in beeld gebracht.
historie vaartuig
vorige namen
historie vaartuig
Het m.s. Rigel kent een bewogen geschiedenis. Na haar kiellegging als Groenlandtrawler is zij in 1942 door de Duitse bezetter gevorderd om dienst te doen luchtafweerschip. Na de oorlog werd de Rigel samen met haar twee zusterschepen Deneb en Algol omgebouwd tot loodsvaartuig, om de tijdens de oorlog verloren gegane vaartuigen te vervangen. Na de ombouw bij de Arnhemsche stoomsleephelling is ze afgebouwd bij de werf van L. Smit in Kinderdijk en op 14 oktober 1948 in dienst gesteld. In haar hoedanigheid van loodsvaartuig heeft de Rigel altijd dienst gedaan in de regio Rijnmond, met als uitvalsbases Maassluis en Hoek van Holland.
Als loodsvaartuig voer de Rigel voornamelijk op de rede van Hoek van Holland om met de vier loodsjollen die zij aan dek had loodsen af te zetten en op te halen bij de te beloodsen zeeschepen. De Rigel had hiervoor een accommodatie voor 24 loodsen en 6 leerling loodsen, die ook aan boord konden overnachten. Naast haar taken als loodsvaartuig werd ze ook ingezet om lichtschepen te bevoorraden. Ook heeft de Rigel nog dienst gedaan als weerschip. Na de watersnoodramp van 1953 was het noodzakelijk om accuraat op de hoogte te zijn van de weersomstandigheden op zee, zeker in de periode dat de dijken nog niet versterkt konden worden. In deze periode heeft de Rigel een aantal reizen als weerschip ondernomen. Toen het loodswezen overging tot nieuwbouw is de Rigel na een korte periode van oplegging is in bezit gekomen van het zeekadetkorps Maassluis, waarna een geheel nieuw leven als opleidingsschip begon.
Als opleidingsschip heeft de Rigel al vele nieuwe reizen gemaakt, met als hoogtepunt diverse reizen naar Engeland. Een van de eerste reizen was naar Portland in Engeland, waar een grote vlootschouw plaatsvond in het bijzijn van het Engelse koninklijk huis, waarbij zij ook aan boord zijn geweest. Tijdens deze eerste grote reis werd direct al de zeewaardigheid van de Rigel op de proef geweest, met slecht weer op de heenreis. Ondertussen heeft de Rigel al een lange lijst van binnen- en buitenlandse havens bezocht: Rotterdam, Scheveningen, Den Helder, IJmuiden, Vlissingen, Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis, Willemstad, Antwerpen, Oostende, Londen, Southend-on-Sea, Portsmouth, Portland, Chatham, Dover en Harwich.
oorspronkelijk vaargebiedNed.kustwateren
oorspronkelijk gebruikloodswerk
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk1969: hoofdmotor (Smir-MAN, R557) vervangen, nieuwe ombouw stuurhuis.
historie interieurja
jaar uitgebruikname
huidig gebruikopleidingsschip
V
Z
A