Mr. P.L.F. Blussé

identificatie
naamMr. P.L.F. Blussé
RVEN nr1903
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld
typespitsgat salonkruiser
categoriepleziervaartuig
vaartuig
lengte12.8
breedte2.5
diepgang0.9
kruiphoogte2.5
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1909
bouwperiode1900-1910
werfgegevens
werfNicolaas Witsen - Alkmaar
werfnaamNicolaas Witsen
plaats, provincie werfAlkmaar, NH
werf bijzonderheden1900: Werf "Nicolaas Witsen" van W.F. Stoel & Zn., Alkmaar De scheepswerf van W. F. Stoel aan de Eilandswal te Alkmaar kreeg in 1920 de naam Nicolaas Witsen v/h W.F. Stoel. In 1963 werd een gedeelte van de werf onder een andere directie overgebracht naar de Kraspolderweg. De naam werd toen Witsen & Vis.
historie vaartuig
vorige namen
1999 - 2010; Mr.P.L.F. Blusse; J. de Geus
historie vaartuig
Gebouwd in opdracht van 'Den Provincialen Waterstaat van Zuid-Holland'. Het schip is een directievaartuig geweest van de provincie Zuid-Holland. Het heeft dienst gedaan tot 1989. De motor is midsschreeps geplaatst.

2020: Historie Mr.P.L.F.Blussé, in grote lijnen,

Gebouwd als directie vaartuig voor de provinciale waterstaten van Zuid-Holland in opdracht van minister P.L.F. Blussé. In 1909 te water gelaten.
Opa P.C. van Latum is toen als schipper op dit schip gaan varen tot 1939, toen heeft vader E.A. van Latum het roer over genomen tot 1961, daar er een groter directie vaartuig kwam.
De Blussé is toen op de Brielse meren gegaan.

Veel belangrijke mensen zijn met de Blussé rond gevaren over Kaag en Braassem en ook de Delta werken in Zeeland, zoals koningin Juliana, prins Bernard, prins Hendrik die in 1919 de Wilhelminabrug in Leiden heeft geopend en de commissaris van de koningin.

In 1961 wilde Provinciale Waterstaten van het schip af. Het was al lang en breed afgeschreven, maar werd bovendien te klein en voldeed niet langer aan de eisen van de tijd. De Stichting Recreatieplan Brielse Maas te Brielle –het gebied was destijds “in aanleg” – kwam dat ter ore en voelde direct voor overnamen. In 1961 werd de Blussé aangekocht door de Stichting Recreatieplan. Na een grondige opknapbeurt werd ook de motor vervangen. Kemper en Van Twist verving de oude Gardner door een moderne Perkings L4M, een vier cilinderdiesel van 43 kW (58pk). Ook nu kreeg de Blussé een reprensentatieve functie. Tevens werd de Blussé ingezet voor de drie dagen verordening. Zo mogen schepen in de Brielse Maas niet langer dan drie dagen afgemeerd liggen aan de daarvoor bestemde aanlegplaatsen.

In 1990 was de Blussé in erbarmelijk slechte staat. Een particulier heeft toen de Blussé via Jachthaven Geijsman kunnen kopen en grondig kunnen renoveren.

Met de renovatie werd het onderschip geheel gedubbeld bij scheepswerf Van de Torre in Brielle. Maar dan zo dat de gangen precies samenvielen met de bestaande geklonken gangen waardoor het uiterlijk van de romp behouden bleef. Natuurlijk zijn er enkele concessies gedaan: een passende stuurhuis met mede denkende leden van de vereniging van booteigenaren de Oude Glorie aangebracht, het kettingstuurwerk is vervangen door een hydraulisch stuurwerk, de schroefas is vervangen (maar de constructie met bronzen lagers is nog origineel) en er is een boegschroef ingebouwd.
oorspronkelijk vaargebiedLeiden, Kaag, Braassem
oorspronkelijk gebruikinspectievaartuig
funktie wijziging(en)1961-1990 Brielse Maas
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurja
jaar uitgebruikname1990 provincievaartuig Zeeland
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A