Onrust

identificatie
naamOnrust
RVEN nr1998
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld21968 432 B Zwolle 1930
typeluxe motor
categorievrachtschip
vaartuig
lengte30.31
breedte5.0
diepgang1.0
kruiphoogte3.75
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)ijzer/staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1930
bouwperiode1930-1940
werfgegevens
werfv.Goor en Spiekman, Zwartsluis
werfnaam
plaats, provincie werfZwartsluis, O
werf bijzonderheden
historie vaartuig
vorige namen
Gerharda
2001 - 2011; Onrust; Dresscher
historie vaartuig
De Onrust wordt gedoopt als de Gerharda in 1930 te Zwartsluis op de werf van van Goor & Spiekman met een tonnenmaat van 110 . Deze luxe motor werd besteld door schipper Jan Marsman uit Heerde. De Gerharda wordt uitgerust met een 2 cilinder BRONS van het D-15 type motor, nummer 3610. In 1941 wil schipper Jan met zijn tijd mee en laat zijn BRONS verdieselen bij de firma Olthof en heeft voortaan 40 paarden aan boord. Het nieuwe motornummer wordt 4123 . In 1952 besluit hij dat deze paarden ook wel meer tonnen mee kunnen nemen en laat hij zijn schip verlengen, "calfen" (naar de subsidiegever voor deze ingreep, minister "Calf") en verhogen. Hij voorziet het van een nieuw roerwerk, het zogenaamde Engels stuurwerk, en laat zijn woning vernieuwen, met name de raampartijen en een moderne intimmering. Voortaan kan het 152 ton meenemen.
In 1956 wordt de tenaamstelling gewijzigd in Gerard Willem Masman ook uit Heerde (als bloot eigenaar) én Jan Masman uit Heerde (als vr. gebr.) Waarschijnlijk was de eerste tenaamstelling Marsman fout.
In 1961 overlijdt de opdrachtgever waarschijnlijk want in dat jaar gaat het over op zijn zoon Gerard Willem Masman. Hij heeft het schip tot 1969. 
In 1969 neemt Albert van de Berg (Leiden) het roer over. Hij is een vrijgezel schipper en vaart alleen. Hij vaart (met name) vanuit Rotterdam/Amsterdam op de Batavusfabrieken in Gelderland. In de jaren '70 begeeft de Brons het en wordt het nog als overslagschip gebruikt. Albert overlijdt eind jaren '70. Het schip komt dicht in de buurt van de scheeps-sloop-schaar en is reeds gestript. 
In 1979 ontfermt de tandtechnieus Charles Kint (Haarlem) zich over het schip en het komt dan te liggen in Den Bosch als woonschip. De vader van deze Charles heeft een liefde voor oude motoren en samen met paps wordt de BRONS weer opgekalefaterd. Waarschijnlijk plaatsen ze een nieuwe kop (de maten zijn verschillend). 
In 1983 is het ruim nog steeds min of meer leeg (inclusief ladingresten) als de politie-agent-te-water Mark Weesie het schip naar Amsterdam (Vlughthaven) brengt en het verder wil ombouwen tot woonschip. Gezien de staat waarin het schip zich bevindt ziet hij hier vanaf en koopt een andere luxe motor in betere staat en woont in 2005 nog steeds op dat schip in de Vlughthaven te Amsterdam. 
Klaas Jan Wind, kunstenaar te Groningen, neemt het schip van hem over in 1985 en trekt het uit het verval en bouwt het om tot woon- en expositieschip. Hij geeft het de naam Onrust en heeft voortaan een ligplaats in het Reitdiep te Groningen. 
In 1992 neemt Didi Dresscher de verantwoordelijkheid van het schip van hem over. Zij geeft het schip een eigentijdse boegschroef en verbetert de vaartechnische zaken sterk zodat er lange tochten over Wad en in Ommeland gemaakt kunnen worden. Ook wordt de Brons in een aantal etappes weer in een puike conditie gebracht. Pas in 2000 is de originele sabelbladschroef vervangen door een nieuwe. In 2005 zal het motorplaatje (dat is bij de strip-partij verdwenen) als het "puntje op de i" weer op de motor geschroefd worden (een gift van een oud BRONS-monteur uit Appingedam).
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruikname
huidig gebruikbewoning
V
Z
A
H