Antoinette

identificatie
naamAntoinette
RVEN nr2127
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld19727 31B Tiel 1927
typesleep-Kempenaar
categorievrachtschip
vaartuig
lengte49.9
breedte6.6
diepgang0.42
kruiphoogte5.43
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)sleep/duw
masthoogte8.0
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1926
bouwperiode1920-1930
werfgegevens
werfJ. Meijer, Zaltbommel
werfnaam
plaats, provincie werf
werf bijzonderheden
historie vaartuig
vorige namen
2002 - ????- Antoinette; J.W. Visser;
historie vaartuig
De ANTOINETTE is de laatst bewaarde sleepkempenaar in Nederland. Het schip is in 1926 gebouwd op de werf van J. Meyer te Zaltbommel\Leeuwen voor rekening van schipper Tromp uit 's Hertogenbosch. Het laadvermogen is 543 ton, over drie ruimen. Het vooronder, de woning, het diepherft en de bijboot zijn nog in de goed geconserveerde staat van 1926, de theehut en de stuurhut zijn in 1957 verbouwd. Daarbij is het liggend werk vervangen door een dubbel staand stuurwerk. De jaagmast is in de loop van de jaren verdwenen, de bolders voor het jagen met een paard zijn nog aanwezig.
De familie Tromp (vader, moeder, 2 dochters en 2 zoons) is verweven met het schip en zijn historie. Het schip heeft gelukkig gevaren, zeggen Tonnie en Zus Tromp. Ze is opgedreven i.p.v. tewater gelaten, dat schijnt een teken van voorspoed te zijn. Toch is de schipper in het laatste oorlogsjaar bij een beschieting door Engelse jagers op de trap naar de benedenwoning dodelijk gewond geraakt.
De Trompen zijn altijd erg goed voor het schip geweest. Daar waar schade ontstond werd het goed gerepareerd. Niet in de laatste plaats door de familie zelf. Er zijn vele inventieve zaken aan boord die voor het behandelen van de vracht van belang waren. Ook is er vrijwel niets weggedaan, het schip is als bedrijf uit de dertiger jaren nog volledig intact. Alleen het grote stokanker en de jagerij is verwijderd.
Het schip is tiptop bijgehouden, totaan de laatste dag toe. Een museumschip! Het bevat allerlei details die je al tientallen jaren niet meer op een bedrijfsschip ziet.

In sept.2002 viel bijna het doek; de afspraak met de sloper was al voorbereid. Gelukkig hebben we in het holst van de nacht de voor scheepvaart en cultuur verantwoordelijke Wethouders van Zwolle weten om te praten om het schip een vooralsnog tijdelijke ligplaats in de zwolse wateren te willen geven. Met medewerking van de LVBHB "hofsleper" WILJO is ze overgebracht en heeft het schip een vrijwel vlekkeloze werfbeurt bij de zwolse werf Leenman ondergaan. Daar het niet doenlijk is om zo'n schip er als hobby er op na te houden (we hebben al twee schepen) wordt momenteel gezocht naar een passende culturele functie in Zwolle.
Eigelijk hoort het schip natuurlijk in Zuidnederland of Belgiƫ thuis. Hoewel we inmiddels een grote band hebben gekregen met dit schip, zijn we in voor elke goede suggestie om het als varend monument te behouden.
oorspronkelijk vaargebiedNederland, Belgiƫ, Frankrijk
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurja
jaar uitgebruikname
huidig gebruikculturele broedplaats