De tijd zal het Leren

identificatie
naamDe tijd zal het Leren
RVEN nr2199
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld2497 14okt1927
typesteilsteven
categorievrachtschip
vaartuig
lengte24.04
breedte4.5
diepgang0.75
kruiphoogte3.3
tonnage80 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte20.0
soort tuiggaffel
materiaal zeildacron
oppervlakte zeil150.0
bouwjaar vaartuig1927
bouwperiode1920-1930
werfgegevens
werfFikkers, Th.J., te Foxhol
werfnaam
plaats, provincie werfFoxhol, Gr
werf bijzonderhedenDe scheepswerf van Theodorus Johannes Fikkers ontstond in het laatste kwart van de volgende eeuw in Muntendam. Vlak voor de tweede wereldoorlog vestigde de werf zich als Scheepsbouwbedrijf v/h Th.J. Fikkers te Foxhol. De sluiting van deze werf vond plaats op het eind van de jaren zestig. Huidige eigenaar van werf "Fikkers" in Foxhol is "Lodewijck Geveke (L.G.), directeur van LG is de heer van Dijk. In 1996 is de stichting traditionele Scheepswerf Foxhol i.o. een actie gestart om de werf als museumwerf te gaan exploiteren.
historie vaartuig
vorige namen
“De Tijd zal ’t Leeren” van 1927 tot 1961
“Grietje”  van 1961 tot 1965
Vanaf 1986 weer “De Tijd zal ’t Leren”
historie vaartuig
‘De Tijd zal ’t Leren’ liep op 14 oktober 1927 van stapel op de werf in Foxhol. Tot dan toe heette het schip ‘Verandering’. Drie dagen later laat schipper Thies van der Hoek uit Hoogezand het inschrijven als ‘De Tijd zal ’t Leeren’. 

In de periode 1927–1933 schijnt het schip gevaren te hebben tussen Harlingen en ‘het Groningerland’. Naar Harlingen met (stro)karton en terug met Engelse steenkool. Het schip voer tezamen met de steilsteven Elizabeth van schipper Brands. De zoon van schipper Brands - momenteel al tegen de 90 jaar oud - kan zich nog herinneren dat de schepen op Harlingen voeren.

Op 14 april 1961 gaat het schip over op naam van de zoon, Ielke van der Hoek, getrouwd met Grietje Kunst en wonende te Groningen. Naar goed gebruik heet het schip vanaf dat moment ‘Grietje’.
Op 4 maart 1965 wordt het schip verkocht aan Georg Bakker, ook wonende te Groningen en gehuwd met Anna Maria Alida Teuben.

Rond 1986 wordt het schip nog 2 keer verkocht, voor bewoning geschikt gemaakt en krijgt zij de naam ‘De Tijd zal ’t Leren’ weer terug. Het schip ligt vanaf die tijd in de Oude Haven in Rotterdam. Pas in 2000 wordt er een motor in het achteronder gebouwd.
Vanaf voorjaar 2004 is het schip in bezit van de huidige eigenaren en heeft zij vanaf december van dat jaar vaste ligplaats in de Museumhaven Gouda

De zoon van de eerste schipper Thies van der Hoek, Jo(hannes) van der Hoek, is momenteel over de tachtig en woont met z’n vrouw in Delfzijl. Hij heeft van ongeveer zijn 3e tot zijn 16e jaar aan boord gewoond.
oorspronkelijk vaargebiedGroningen
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart (strokarton-steenkool)
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruikname± 1960
huidig gebruikbewoning
V
Z
A
H