Bulgia

identificatie
naamBulgia
RVEN nr2399
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld
typepatrouilleboot
categoriemarinevaartuig
vaartuig
lengte36.38
breedte6.0
diepgang1.86
kruiphoogte17.5
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1953
bouwperiode1950-1960
werfgegevens
werfRijkswerf- Rijkswerf- Den Helder
werfnaamRijkswerf
plaats, provincie werfDen Helder, NH
werf bijzonderheden
historie vaartuig
vorige namen
Hr.Ms. Bulgia: 
10-10-53 indienst gesteld; 14-11-86 uit dienst gesteld
RIV Bulgia:
30-01-87 in dienstgesteld; 30-1-96 uit dienst gesteld
"Bulgia"
01-03-96 - heden; zeekadetkorps Alkmaar
historie vaartuig
Hr.Ms. "Bulgia", KM, behoorde samen met de "Balder", "Freyr", "Hadda" en "Hefring" tot de Balderklasse, een groep van 5 patrouillevaartuigen. Behalve patrouillediensten werden ze ook ingezet voor visserij inspectie, vlagvertoon in binnen en buitenland, konvooi begeleiding en opsporing en reddingsacties. Deze schepen waren behoorlijk bewapend, ze hadden 4 mitrailleurs, 2 dieptebomrekken en 3 dieptebomschutes. Hiermee kon de bemanning verweer bieden tegen vliegtuigen en zelfs een aanval openen op onderzeeboten.

De scheepsnamen waren ontleed aan de Noorse literatuur. Op het wapenschild van de "Bulgia" staat haar naamgeefster afgebeeld. Het is een zilveren zeemeermin met loshangende haren. Met uitgestrekte armen houdt zij een zwart net boven de zee, die wordt afgebeeld door 4 golven, afwisselend blauw en zilver. Bulgia was een der negen waternimfen, die op hun beurt weer dochter waren van de zeegod Aegir en de zeegodin Ranan. Deze waternimfen beschermden de zeelieden. Rana gebruikte haar net om zeelieden te vangen. Maar in handen van Bulgia moet men dit zien als schuilmiddel tegen vijanden.

De Balderklasse werd in 1986 uit dienst gesteld. De "" Balder" en "Hefring" gingen rechtstreeks naar de sloop, enkele jaren later gevolgd door de "Hadda". De "Freyr" mocht een 2e leven beginnen bij het Zeekadetkorps Gouda. De "Bulgia" werd een ander lot beschoren. Zij werd op 14-11-86 uit dienst gesteld, maar 2 1/2 maand later, na een kleine onderhoudbeurt, weer in de vaart genomen als Rijks Instructie Vaartuig (RIV).Januari 1996 werd het RIV "Bulgia" definitief uit dienst gesteld. De KM had het besluit genomen om de "Bulgia" in bruikleen af te staan aan het Zeekadetkorps Nederland. Door het Zeekadetkops Nederland werd de "Bulgia" toegewezen aan het Zeekadetkorps Alkmaar. Overdracht, gepaard met ceremonie, vond plaats op 01-03-96 in Den Helder. Op 20-08-08 is de bruikleenovereenkomst overgegaan in een definitieve schenking, vanaf deze datum is het Zeekadetkorps Alkmaar eigenaar van de "Bulgia".
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikmarine
funktie wijziging(en)1954; patrouillevaartuig KM 1987; Rijks Instructie Vaartuig 1996; korpsschip zeekadetkorps Alkmaar
oorspronkelijk uiterlijkop het achterdek een tent en laadboom aangebracht. Beide zijn echter demontabel.
historie interieurja
jaar uitgebruikname
huidig gebruikopleidingsschip
V
Z
A