DWL3

identificatie
naamDWL3
RVEN nr2618
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld958BB2003 Breda
typesteilsteven
categorievrachtschip
vaartuig
lengte15.65
breedte3.8
diepgang1.1
kruiphoogte2.9
tonnage27 ton 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)ijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuignvt
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1929
bouwperiode1920-1930
werfgegevens
werfSeijmonsbergen Amsterdam
werfnaamConcordia
plaats, provincie werfAmsterdam, NH
werf bijzonderhedenIn 1857 werd de werf "Concordia" in de Oosterburgervoorstraat gekocht door A.H.Meursing van de fa Meursing & Co (zie ook werf "De Nagtegaal" te Amsterdam), hier werden barken en fregatten gebouwd. De werf bouwde later voornamelijk klippers die als fraai en goed bekend stonden. Later werd de werf op de Oostenburg in Amsterdam eigendom van de familie Steven Seijmonsbergen en werden er naast klippers ook sleepboten en motorschepen gebouwd. Op 24 november 1877 begon Steven Seijmonsbergen op Wittenburg in Amsterdam-Oost een scheepswerf voor het bouwen-en repareren van houten schepen. Op 1 mei 1902 kocht Steven Seijmonsbergen een stuk grond van 18 are en 80 centiare aan de Oostenburgerdwarsstraat Nrs: 29 en 31 op Oostenburg , voor de prijs van Fl. 22.500 en verplaatste de werf naar dit terrein. Dit terrein maakte deel uit van de voormalige scheepswerf 'Concordia' en lag midden in de woonwijk. Daar begon men mede onder invloed van zoon Hendrik met het bouwen van ijzeren schepen. Eerst door mankracht voortbewogen dekschuiten, later sleepboten en een aantal veerboten. De meeste schepen waren bestemd voor transport binnen de Amsterdamse wateren. In de jaren na 1955 legde men zich vooral toe op de bouw van visserskotters. In 1978 werd de werf beeindigd Helaas is er van de werf niets overgebleven dan alleen de woning van de toenmalige werfbaas, die tot op de dag van vandaag nog bewoond wordt. En de herinneringen. Op de plaats van de werf is nu een speelplaats gemaakt
historie vaartuig
vorige namen
historie vaartuig
DWL3 is een drinkwaterboot uit 1929 die tot 1971/73 dienst heeft gedaan voor het Gemeentelijk Waterbedrijf Rotterdam. Daarna is het schip verkocht en heeft vanuit Buchten tot 1993 op het Julianakanaal ook als drinkwaterboot dienst gedaan.
De tweede motor was een Brons 2 cyl. EA van 40pk bij 800 rpm. No. 12288; thans in de verzameling van dhr. Rolloos te Hardinxveld-Giessendam.
oorspronkelijk vaargebiedRotterdamse havens
oorspronkelijk gebruikdrinkwaterboot
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijkNa bouw schip is heeft De Hoop Schiedam later een stuurhut(je) op dit schip gebouwd. Scheepsarchitekt Martin Bekebrede uit Workum heeft een indeling en opbouw van het schip gemaakt waarbij de oorspronkelijke verdeling in vier watertanks en de oorspronkelijke opbouw-hoogte zoveel mogelijk bewaard konden blijven. Dit plan is in de periode 1995 - 2001 uitgevoerd.
historie interieurnee
jaar uitgebruikname1995
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A
H