Bona Spes

identificatie
naamBona Spes
RVEN nr2729
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld
typeluxe motor
categorievrachtschip
vaartuig
lengte38.03
breedte5.05
diepgang1.16
kruiphoogte5.2
tonnage214 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuiglaad-lostuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1930
bouwperiode1930-1940
werfgegevens
werfde Hoop Leiderdorp - Gebr Boot
werfnaamDe Waard / De Hoop
plaats, provincie werfLeiden (Leiderdorp), ZH
werf bijzonderhedenIn 1877 stichtte Jacobus Boot, zoon van Philippus Boot, een scheepsbouwerij De Waard op het eiland De Waard, dat toen tot de gemeente Leiderdorp behoorde. De werf lag schuin tegenover de huidige Spanjaardbrug te Leiden. In 1884 werd zijn broer Pieter compagnon, deze had in Kinderdijk ijzeren schepen leren bouwen, de werf schakelde dus ook over van hout naar ijzer en heette vanaf 1884 "Scheepswerf Gebr. Boot". Er werden vooral postschuiten tot motorboten verbouwd. Na 1900 werden motorboten voor België gebouwd. Omdat het terrein van De Waard niet uitgebreid kon worden werd in 1903 een stuk grond gekocht aan de Zijl onder de stad Leiden, waarop een tweede werf "De Hoop" werd gesticht. Tot 1912 was Jillert Camminga hier werfbaas. In 1913 verhuisde de hele werf hierheen omdat "De Waard" moest wijken voor het Rijn-Schiekanaal. Jacobus Boot trad in 1913 uit de firma en werd opgevolgd door zijn zoon Philippus. Pieter Boot bleef tot 1920 firmant en daarna tot 1946 commissaris van de NV Scheepsbouw en Reparatiewerf De Hoop, v.h. Gebroeders Boot. In 1920 werden Philippus Boot Jacz. en Pieter Boot Pieterszn. directeur. In 1947 trad Philipus af In 1978 ging de "Naamloze Vennootschap Scheepsbouw en Reparatiewerf De Hoop v/h Gebr. Boot" failliet. Het werfarchief werd overgedragen aan het Maritiem Museum "Prins Hendrik" in Rotterdam. Scheepsbouwerij "De Waard" te Leiderdorp en "De Hoop" te Leiden
historie vaartuig
vorige namen
1930-1936: Jacqueline J. Verbeeck Niel ( B)
1940- 1955 Bona Spes  A.C. Speksnijder te Krimpen a/d IJssel
1955-1957                      H. Rink te Krimpen
1957-1959                      F. Kooistra
1959-??     ??
1960-1961                     J. Speksnijder
1961                              H. Speksnijder
± 1978- ?                       H. Vreeken
1989-2008                     Gebr Romijn Alphen a/d Rijn
2009- heden: Bona -Spes - B. Lahr
historie vaartuig
Het schip is gebouwd voor J. Verbeek uit Niel. De bestekken en tekeningen zijn in het Havenmuseum te Rotterdam, Het schip zou worden afgeleverd met Belgische schippersvlet en een Belgischevlag. De fam. Verbeeck heeft het nooit in bezit gehad. Uit  gegevens van het Kadaster blijkt dat het 10 jaar in eigendom bleef van de werf. Vermoedelijk is de opdrachtgever failliet gegaan. De wer heeft op dit schip een hypotheek genomen van f 20,000,-
Verbeeck had het waarschijnlijk laten bouwen voor de vaart naar Frankrijk, want de maat: 38,03 bij 5,05 komt veel voor bij spitsen en was afgestemd op de Franse sluizen.
Speksnijder liet het schip aanpassen voor vervoer van zand en grind. Het mastdek werd 6m. Naar voren geplaatst en een houten friese luikenkap verving de originele stalen kap. Deze aanpassingen zijn waarschijnljk door De Hoop uitgevoerd.

In 1989 is het schip verkocht aan de Gebrs. Romijn die het schip ook gebruikten als overslagschip van zand en grind. Deze fa. bezat 2 schepen, waarvan de andere nog afkomstig was van hun vader- dit schip is in bezit van de Stichting De Katwijker Motor - 
De Bona-Spes lag altijd bij de betonfabriek van Wernink in Leiden.

In het woongedeelte is nog veel te vinden van de originele betimmering. In het stuurhuis is de drinkwaterpomp nog in gebruik en ook is de plaats van het kooktoestel, links naast het stuurwerk, nooit veranderd. Volgens de heren Romijn waren deze plaatsten van de gootsteen en formuis nog aangegeven door de Belgische opdrachtgever.
Op 24 dec 2008 werd de Bona-Spes verkocht. 
B. Lahr 2009

Vanaf 1960 wordt er waarschijnlijk door zonen van Arie Speksnijer gevaren met de Bona-Spes. Het binnenvaartbedrijf zoals het is uitgegroeid, bestaat nog. Een van de schepen vaart onder de naam: Bona-Spes.

Eind jaren 60 werd de oude Bona-Spes tot kraanschip omgebouwd. Midscheeps werd een Nellen draadkraan geplaatst met een arm van 16m. Hiervoor werd een groot deel van het ruim overkapt met een vast stalen dek.
Na 1973 werd de motor vervangen door een 2-e hands Glockner Deutz van 110 pk, Waarschijnlijk werden toen ook de 6 ramen met schuifluikjes en houten kozijnen vervangen door 4 moderne ramen met aluminium kozijnen. Oook de railing op het achterschip is verwijderd. Zo is het nog 20 jaar ingezet bij de fa. Speksnijder als overslagschip.


Tijdens WOII dook de familie met het schip onder in de Biesbosch, samen met 2 andere schepen: de Nelly II - schipper Van Oosten en de Hydra - schipper Droog, de zwager, familie en knechten van Speksnijder. Hierover is in de Schuttevaer geschreven (1990).

Na de oorlog heeft het schip vooral zand en grind gevaren uit Duitsland( Rijnpatent uit 1949) Tussen 1945 en 1949 is een zelflosinstallatie aangebracht. Deze installatie met eigen aandrijving stond in het restant van het voorste ruim, dat nog wordt afgedekt door de originele stalen luiken.
oorspronkelijk vaargebiedNederland; Duitsland; België
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart (zand)
funktie wijziging(en)jaren 60: van zandschip naar kraanschip
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurdeels: roef, stuurhuis,vooronder
jaar uitgebruikname24 dec 2008
huidig gebruikpleziervaart / bewoning
V
Z
A
H