Eva

identificatie
naamEva
RVEN nr2883
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld 10261 BRott
typesleepvlet
categoriesleepboot
vaartuig
lengte12.7
breedte3.55
diepgang1.6
kruiphoogte2.95
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig
bouwperiodeonbekend
werfgegevens
werfDamen; Hardinxveld Giessendam
werfnaam
plaats, provincie werfHardinxveld, ZH
werf bijzonderhedenScheepswerf Gebr. Damen in Hardinxveld werd in 1927 gevestigd aan de oever van de Merwede, door de gebroeders Jan en Rien Damen. Zij begonnen met het bouwen van boten voor parlevinkers op de rivier. Later kregen ze Rijkswaterstaat als grote klant. Daaraan leverde Damen onder meer kantonnierboten, peilboten en vletten. Andere klanten in die tijd waren baggermaatschappijen. De baggermaatschappijen namen grote werken aan in het buitenland en al het hulpmateriaal, zoals de vletten werden stante pede gekocht. De werf was aanvankelijk sterk nationaal gericht, met de Nederlandse overheid als grootste klant. In 1969 werd het bedrijf bestaande uit drie werven en een timmerfabriek opgesplist. Bij de opsplitsing kregen Rien en zijn zoon Kommer de twee nieuwste werven (scheepswerf K. Damen) en gingen de oudste werf en timmerfabriek naar vader Jan en zijn zoon Kommer (Scheepswerf Damen). Kommer, de zoon van Jan, heeft het concept voor de bouw van sleepboten, werkschepen en andere commerciële vaartuigen op basis van een gestandaardiseerd ontwerp en modulaire bouwwijze geintroduceerd. Dit concept bracht Kommer Damen internationale erkenning en versnelde de ontwikkeling van het bedrijf tot zijn huidige omvang (30 bedrijven). Vanwege de hoge kwaliteit en vakmanschap werd Damen een van de belangrijkste leverancier voor de overheid en baggerbedrijven. Omstreeks 1970 werd Shipyard K. Damen een internationaal opererende organisatie. In 1998 werd de werf Niehuis en van den Berg overgenomen, in 1999 volgde Vlaardingen-Oost Shiprepair en in 2000 werd Van den Brink gekocht. In 2001 werd Rotterdam United Dockyard overgenomen. M.i.v 2004 kregen de vier werven onder het moederconcern van Damen, "Rotterdam United Dockyard", "Van den Brink Shipyard", "Niehuis & van den Berg" en "Vlaardingen-Oost Shiprepair", de naam "Damen Shiprepair Rotterdam". De huidige Damen Shipyards , de " grote" K.damen in Gorinichem, is nu een begrip in de internationale scheepvaart. Een conglomeraat van 24 scheepswerven in zeven landen, waarvan het hoofdkantoor in Gorinchem zetelt. In 2007 is de "kleine" K.Damen in Hardinxveld failliet gegaan. Financiële tegenvallers met enkele Nederlandse projecten én aanloopverlies bij het opzetten van de werf in Servië liggen aan de basis van de teloorgang van het bedrijf aan de Rivierdijk.
historie vaartuig
vorige namen
23-07-1958; KIL; A.S.Wijnen, Philippine
24-12-1958; KIL; A.J.de Vos, Strijensas
12-05-1989; JAAP; Ocean Range Shipping CO. SA., Panama
12-04-1990; E.S.T.2; European "S" Terminal B.V. , Rotterdam
10-06-1997; EVA; P. Ottosen,   Vlieland
24-03-2004; EVA; L. Riemersma, Nieuwebrug
historie vaartuig
De geschiedenis van de Damenvlet: Eva
Het begint in januari 1953, toen Jan Hoogendoorn knecht was op een luxemotor welke geladen lag met stro in de haven van Scharrendijken,toen daar tijdens de wel bekende storm de dijken doorbraken. Het schip werd gevorderd,doordat men het stro nodig had voor het vee wat was gered van het onder gelopen land. Hierdoor kwam Jan Hoogendoorn toen tijdelijk zonder werk te zitten.
Hij besloot daarom aan de wal zich aan te melden als varensman. Hij werd direct aangesteld als schipper op een klein vletje waar hij nog verscheidene mensen en dieren heeft gered uit ondergelopen boerderijen.

Het varen met een vlet heeft hem toen zo gegrepen,dat hij kort daarna in dienst getreden is bij de firma "W van Laar". Hij kwam te varen op de Jumbo, dat was een Schliekervlet. 

Na de ramp van 1953 kwam er steeds meer vraag naar sleepboten en motorvletten. Jan Hoogendoorn heeft toen zijn ideeën over een boot op papier gezet. Met deze tekening is hij in 1956 naar de scheepswerf de gebr.Damen in Hardinxveld gegaan.









Voor die tijd waren de eisen, welke Jan Hoogendoorn had aan de te bouwen vlet, afwijkend van wat er in die tijd gewoon was.
- Zo moest het een vlet zijn maar wel met een steven, dit om het stampen en buizen zo veel mogelijk tegen te gaan.
-	 Onder water moest de steven weg lopen het idee van een ijsbrekersteven. Hierdoor kan je dichter bij een krip of dijk komen.
- De machine kamer moest achter de stuurhut komen,dit om het geluid te reduceren in de stuurhut.

In juni 1957 was het zo ver de eerste vlet (Mea Vota) liep in Hardinxveld van de helling.
Dat het model en idee nog niet zo verkeerd was bleek wel dat er gelijk tijdig een zusterschip bij Damen van de helling liep dat was de Marijke voor de Baggermij de Holland.

Er zijn er van dit model er 7 stuks gebouwd waarvan Eva er ook een is.
Deze vletten werden vaak ingezet voor het verslepen en positioneren van een boorbak, waarmee onderzoek werd gedaan over de gesteldheid van de bodem waar later de dammen in zeeland zouden komen (Deltawerken). In deze periode was de thuishaven van de Eva (Ex naam KIL) Terneuzen.
oorspronkelijk vaargebiedNederland; Zeeland / Terneuzen
oorspronkelijk gebruikrijkswaterstaat (Deltawerken)
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijkn.v.t.
historie interieurnee
jaar uitgebruikname1989
huidig gebruikpleziervaart / bedrijfsmatig
V
Z
A
H