Dora

identificatie
naamDora
RVEN nr2917
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteldverlopen
typeHagenaar
categorievrachtschip
vaartuig
lengte28.44
breedte5.2
diepgang0.9
kruiphoogte
tonnage181 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1910
bouwperiode1910-1920
werfgegevens
werfHendriks; Dodewaard
werfnaam
plaats, provincie werfDodewaard, Gld
werf bijzonderhedenScheepswerf Hendriks te Dodewaard dateert van 1880. Tot 1890 werden hier houten aken gebouwd, daarna werd overgegaan op de bouw van ijzeren aken. De scheepswerf beschikte alleen over een dwarshelling waarop plaats was voor drie schepen van vijftig meter. De werf staat bekend om zijn mooi gelijnde schepen en het degelijke vakwerk. Thans: Scheepswerf Dodewaard, Waalbandijk 21, Dodewaard?????
historie vaartuig
vorige namen
1910; God zij met Ons; Berns sr.
eind '30; Drie Gebroeders; gebroeders Berns
1964; Dora; H. Jansen
1993; Dora; J. Kitzen
historie vaartuig
Het Heerenschip Dora is een prachtig klassiek varend woonschip type aak, gebouwd op de werf Hendriks te Dodewaard, bouwjaar 1910, met ligplaats gelegen in de waalhaven te Nijmegen.

Dit voormalig vrachtschip met uitzonderlijk weinig vaaruren is schitterend gerenoveerd en omgebouwd tot woonschip. Het is een aantal jaren geleden volledig geїsoleerd en aangepast aan wooncomfort van deze tijd met onder andere centrale verwarming en stroomvoorziening.

De afmetingen van het schip, dat nooit verlengd of verdiept is, bedragen 28,44 x 5,20m met een maximale diepgang van 1,90, bij 180,926 ton.

Bij de tewaterlating kreeg het schip van schipper Berns de naam "God zij met Ons".
Het schip was toegerust met mast en zeilen.

Eind 30’er jaren is het schip gemotoriseerd, d.w.z. het schip werd uitgerust met 8 pk AngloBels (ABC), die op het voordek stond en een zijschroef aan een zwevende as aandreef. De mast ging eraf en er kwam een stuurhut op het achterdek.

De 2e eigenaar (eigenlijk 3, de zonen Piet, Nol en Jo Berns) doopten het schip "Drie Gebroeders" en vervingen de dekmotor door een 35pk Deutz.

Voordat Herman Jansen het schip in 1964 kocht, lag het lang stil in Rotterdam en Anrhem. Hij herdoopte het schip naar de naam van zijn vrouw "Dora". De lamme arm verdween van het voordek en voortaan werd het schip aangedreven door een Daf motor van 120pk met keerkoppeling en achterschroef. Gedwongen door gezondheidsproblemen moest de familie Jansen de vrachtvaart beëindigen, sindsdien ligt het schip als woonschip in de waalhaven van Nijmegen.

Omdat er weinig vracht is gevaren met het schip, spraken collega-schippers over een "Heerenschip". Dit, tezamen met een jarenlang gedegen onderhoud levert een goed geconserveerd schip op. 

Sinds 1993 is Jopie Kitzen de eigenaar van het schip en heeft de tot dan toe nog intacte laadruimte omgetoverd in een comfortabele en sfeervolle woning.
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurdeels; roef, stuurhut, laadvloer
jaar uitgebruikname
huidig gebruikpleziervaart / bewoning
V
Z
A
H