Albatros

identificatie
naamAlbatros
RVEN nr2941
visserijnummerGN95 / ZK4
zeilnummer
te boek gesteld 5320B GRON 1983
typevissersschip
categorievisserijschip
vaartuig
lengte18.0
breedte3.72
diepgang1.4
kruiphoogte12.02
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal/ijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte11.15
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1921
bouwperiode1920-1930
werfgegevens
werfVan der Werff; Drachten
werfnaam
plaats, provincie werfDrachten-Buitenstvallaat, Fr
werf bijzonderhedenHaicke Pyters van der Werff huurde in 1728 een "huys met schuythuys" in de Suyder-Drachten. Zijn vrouw zette na zijn overlijden het bedrijf voort en vestigde zich later met zoon Pyter Haickes aan de Noorderdwarsvaart. In 1795 nam de oudste zoon van Pyter, Haycke Pyters de helling over. Na zijn overlijden in 1813 zette zijn vrouw Sytske Minnes de werf voort. De kleinzoon van Sytske, Haiyke Pyters vestigde zich rond 1840 aan het Buitenst Vallaat. Rond die zelfde tijd liet een broer van Haiyke, Ate Pyters, een werf bouwen aan het begin van de Langewijk. In 1864 waren drie hellingen in Drachten; Haicke Pyters van der Werff aan het Buitenst Verlaat, zijn broer Ate Pyters aan de Langewijk en zijn zoon Pyter Haickes aan de Noorderdwarsvaart. Aan het Buitenst Vallaat nam Oebele Haickes de werf over van zijn vader Haicke Pyters. Een broer van Oebele, Pyter Haickes betrekt de oude helling aan de Noorderdwarsvaart. Voor zijn zoon Haike Pyters koopt hij van zijn oom de helling aan de Langewyk. Rond 1920 gaat het oudste hellinkje aan de Noorderdwarsvaart falliet. De andere werven schakelen over op jachtbouw en reparatie. In 1956 wordt de dwarsvaart gedempt en stopt de werf aan de Langewijk. Op de werf aan het Buitenst Vallaat schakelt Jan Oebeles van der Werff, achterkleinzoon van Oebele Haickes over op jachtverhuur en reparatie
historie vaartuig
vorige namen
1921 - 1946; Vooruitgang
historie vaartuig
Het visserijmuseum Zoutkamp heeft het schip voor onbeperkte tijd in bruikleen van een eigenaar die beslist anoniem wil blijven.

De "ZK4 - Albatros" is sinds 2003 in gebruik bij het visserijmuseum Zoutkamp als museumschip. Het uiterlijk refereert aan de preiode van net na de oorlog tot diep in de jaren '80, toen er volop met dergelijke schepen gevist ewerd op garnalen en in de late herfst op sardien.
In de periode daarna werden dergelijke schepen gemoderniseerd met betere dekuitrusting en comfortabelere bemanningsverblijven en grote stuurhuizen.

Het uiterlijk van de "ZK4 - Albatros" is, als een van de weinige zo niet de enige, nog steeds zoals in de jaren '40 met de kanttekening dat het stuurhuis vernieuwd is (replicat), de achter- en voormast vernieuwd zijn (Oregon pine), het achterdek vervangen is en het vooronder opnieuw ingetimmerd is. In de winter van 2012 - 2013 zal de nog steeds werkende vislier met riemaandrijving, worden gereviseerd. 








Vanaf 2003 heeft de "ZK4 - Albatros" steeds gevaren voor het visserijmuseum Zoutkamp. Als basis 12 Beurtvaarten, Zoutkamp - Groningen v.v., per jaar.
Daarnaast tochtjes met of zonder bezoekjes aan diveerse bezienswaardigheden in de buurt.
Verder worden er diverse evenementen bezocht in binnen en buitenland.
De visserijdagen in Harlingen, dag van de garnaal op Lauwersoog, uiteraard de Pinksterfeesten in Zoutkamp, de havenfestivals in Delfzijk, activiteiten in de stad Groningen, de Eemshaven, het Schifferstreffen in Leer (Dld) en recent een vijf daags bezoek aan Greetsiel.

Onderstaande gegevens staan vermeld op de bijzondere meetbrief die is afgegeven in mei 2006, naar aanleiding van een verzoek tot het verstrekken van een garnalen vis- en aanvoer vergunning:
Gegevens schip:
scheepsnaam: Albatros
nieuw visserijnummer: ZK41
roepnaam: PF9939
thuishaven: Zoutkamp
bouwjaar: 1921
werf van aanbouw: van der Werff, Drachten
scheepstype: vissersschip
seriematige bouw: nee
eenheidsklasse: nee
lengte: 17,47m
l.o.a.: 18m
breedte: 3,64m
holte: 1,14m
diepgang: 1,40m
bruto-tonnage: 19t
netto-tonnage: 5
meetbriefnr.: GN956
brandmerk: 5320B GRON 1983
waterverplaatsing: 17,281
vaart onder Nederlandse vlag: ja
ligplaats: Zoutkamp
New port of Registry: Rotterdam, 10 mei 2006
oorspronkelijk vaargebiedBeesterzwaag
oorspronkelijk gebruikbeurtvaart
funktie wijziging(en)In 1947 verbouwd tot garnalenkotter; gevist tot 2003
oorspronkelijk uiterlijkTot 1946 met den en luiken, daarna tot heden met vlak werkdek en verhoogd voordek t.b.v. bemanningsverblijf.
historie interieurdeels
jaar uitgebruikname1946
huidig gebruikmuseaal
V
Z
A
H