De Lange Zwaan

identificatie
naamDe Lange Zwaan
RVEN nr2949
visserijnummerKP26
zeilnummer
te boek gesteld
typegarnalenkotter
categorievisserijschip
vaartuig
lengte14.8
breedte3.05
diepgang1.35
kruiphoogte3.1
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1912
bouwperiode1910-1920
werfgegevens
werfKrimpen aan de IJssel
werfnaam
plaats, provincie werf
werf bijzonderheden
historie vaartuig
vorige namen
1912; KP205 - Klazina
1947; GM5 - Maria
1950; UK27
1961; KP26
2005 - heden; De Lange Zwaan - KP26; Heyning
historie vaartuig
De Lange Zwaan KP26
De Lange Zwaan is gebouwd als beurtschip voor vervoer van goederen over de Nederlandse Binnenwateren. Beurtschepen voeren vaste routes, waarbij schippers "hun beurt" moeten afwachten om geladen te worden. over de 1e jaren is niets bekend, en er wordt op verschillende plakken naar verschillende bouwjaren verwezen, maar volgens het kadaster is het schip in 1912 in Krimpen aan de IJssel gebouwd. 
Rond ca. 1935 werd het schip gebruikt als garnalenkotter in de Katwijkse vloot.
In 1943 werd het ingeschreven als de KW205 Klazina en voer een tijd in de vloot van Ouwehand. De motor was een 70pk Industrie. Er werd voor de kust gevist met de kleine trawl en op de garnalen. Overigens had Katwijk ook toen geen eigen haven, maar wel een vloot; de schepen lagen veelal in IJmuiden of Scheveningen en zwierven rond langs alle havens van Nederland.











Na de oorlog werd het schip verkocht aan Johannes van den Berg uit Genemuiden, die er met zijn zonen Jochem, Jacob en Jan mee viste. Het schip werd in 1947 de GM5 Maria. Vanuit Genemuiden moest eerst uren worden gevaren voordat de goede visgronden werden gebruikt, terwijl de Urkers op zondagnacht 24.00 uur aan boord gingen zodat ze een nacht extra hadden om te vissen. Daarom verhuisde Johannes met zijn familie in 1950 naar Urk, waar hij een groot pand kocht bij het kerkje aan de zee. Het schip werd omgedoopt en ingeschreven als de UK27. De motor was inmiddels een Kromhout gloeikop van 20pk, omdat meer pk’s niet was toegestaan vanwege de vis vergunning, ook toen werd de vangst gereguleerd. 
Na het overlijden van Johannes, in 1954, gingen zijn zonen door totdat zij het schip verkochten in 1961.

De nieuwe eigenaar werd Jan Willem Meyberg uit Kampen en het schip werd omgedoopt tot de KP26. Het voer in de Kuilvisserij op het IJsselmeer, de motor was toen een 75pk Bussing uit 1951. Deze Meyberg heeft er 10 jaar mee gevaren, totdat het in 1971 werd verkocht aan 2 jongens uit Amsterdam ("homo’s die in antiek deden"). In dat jaar werd het schip uitgeschreven uit het visserijregister.

Ergens in de 70-er jaren schijnt er aan boord brand te zijn geweest, terwijl het aan de kade in Ouderkerk lag, waarbij het houten stuurhuis is afgebrand. Vermoedelijk is daarna het nieuwe stuurhuis geplaatst et de karakteristieke voorover hellende voorkant dat afkomstig is van een grotere kotter. Nogal fors voor het schip, maar daardoor wel comfortabel.
In de periode 1979 - 2005 is het schip 5 maal van eigenaar gewisseld, allen afkomstig uit de omgeving rond Amsterdam. Nog niet duidelijk is wanneer het schip tot pleziervaartuig is verbouwd en de 120pk DAF 635 werd geïnstalleerd.

De huidige eigenaar heeft het schip sinds 2005 en gaf het de naam "De Lange Zwaan" - (in vervolg op zijn vorige schip dat de Zwarte Zwaan heette). Het schip is van binnen grondig gerenoveerd, met een klassieke inrichten en koperen aanrecht. In 2007 is de motor vervangen door een 150 pk Caterpillar. Binnenkort wordt het schip weer kits getuigd (voor mast plus bezaan).
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikbeurtvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurdeels
jaar uitgebruikname
huidig gebruikpleziervaart
V
Z