Voordewind

identificatie
naamVoordewind
RVEN nr3017
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld
typeColin Archer
categoriepleziervaartuig
vaartuig
lengte9.98
breedte3.5
diepgang1.6
kruiphoogte1.9
tonnage 4
materiaal romphout
materiaal romp (spec.)Moulmein teak
bouwwijze rompkarveel
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte14.4
soort tuigkotter getuigd
materiaal zeildacron
oppervlakte zeil60.0
bouwjaar vaartuig1960
bouwperiode1960-1970
werfgegevens
werfD.H. Meeuwsen te Breskens
werfnaam
plaats, provincie werf
werf bijzonderheden
historie vaartuig
vorige namen
historie vaartuig
Eind jaren 50 begon Laurent Velleman {1919-2001}, scheepstimmerman, wereldzeiler, afkomstig uit Gent met de bouw van de Voordewind.  Hij wilde zijn droom verwezenlijken en een schip bouwen waarmee hij alleen de wereld mee rond kon varen. Hij heeft gekozen voor een Colin Archer van William Atkins, type Eric. L.o.a 12,50 m. De romp werd gebouwd bij Jachtwerf D.H. Meeusen in Breskens van Moulmeinteak  waarna  Laurent Velleman zelf het schip verder afbouwde. Hij heeft niet bezuinigd op degelijkheid. Er is over de intimmering en tuigage doordacht nagedacht om het schip alleen te kunnen zeilen.   
In september 1972 start Laurent Velleman  op 53 jarige leeftijd met zijn soloreis rond de wereld. Hier is een gedetailleerde  reisbeschrijving van gemaakt door zijn schoonzoon. 
De solo omzeiling start in Martinique en eindigt daar ook. Op zondag 11 september 1977 komt hij onder grote verwelkoming,  terug in Langebrugge.  Zijn woorden ”de beste manier om een wereldreis te beeindigen is er een nieuwe voor te bereiden”.  Zonder te weten blijkt hij de eerste Belg te zijn die solo de wereld heeft gerond. Hij wordt erelid van Koninklijke Yacht Club Gent. Net als de leden Willy de Roos, Jean Heylbroeck, Eric Taberly en anderen.  
In 1989 vertrekt Laurent Velleman nogmaals voor een wereldreis en in 1998 opnieuw op 78 jarige leeftijd. 
Voordewind is vrijwel identiek en in dezelfde periode gebouwd als de Suhaili waarmee Robin Knox-Johnston, in 1969 de Golden Globe race won, de solorace, non stop rond de wereld. Beide schepen hebben met bemanning een duurzame prestatie geleverd.
Oorspronkelijk vaargebied;  Wereld
Oorspronkelijk uiterlijk; 
Het interieur en uiterlijk van Voordewind is anno 2015 in oorspronkelijke staat.
Werfbijzonderheden  ; Jachtwerf D.H. Meeusen Breskens. In de jaren 60 werden hier houten jachten gebouwd van 6-12 meter.  Rinus Meeusen heeft de werf overgenomen van zijn vader. De werf bestaat anno 2015 nog steeds. 

Link naar wikimedia   https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zeiljacht_Voordewind.jpg
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikpleziervaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurja
jaar uitgebruikname
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A
H