Elisabeth

identificatie
naamElisabeth
RVEN nr3034
visserijnummerEH64
zeilnummer
te boek gesteld
typeMarkerrondbouw
categorievisserijschip
vaartuig
lengte10.5
breedte3.6
diepgang1.25
kruiphoogte3.0
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)ijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte10.0
soort tuigfok en bezaan
materiaal zeildracon
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1940
bouwperiode1940-1950
werfgegevens
werfVan Goor, Monnickendam
werfnaam
plaats, provincie werf
werf bijzonderheden
historie vaartuig
vorige namen
historie vaartuig
De EH64 (Enkhuizen 64) is van oorsprong een Markerrondbouw. Dit scheepstype heeft zijn ontstaan te danken aan de af-sluiting van de Zuiderzee in 1932. De Zuiderzeesteunwet voorzag in vervangend werk voor de brodeloos geworden visser. Echter de vrijgevochten vissers beviel het werken aan de wal van geen kant. Zij wilden vissen. Het meest gebruikte schip op de Zuiderzee was de botter, maar deze schepen waren van hout en vergden op het zoete water veel onderhoud. In Marken ontstond het initiatief bij de gebroeders Botsman voor een ander type schip, van staal, geschikt voor visserij met staande net-ten. De Markerrondbouw lijkt op een botter, maar is wat kleiner, heeft een platte spiegel, ronde romp en een ronde kop van-wege de golfslag op het IJsselmeer. In 1934 werd de eerste Markerrondbouw, de MK75, bij van Goor in Monnikendam te water gelaten voor 1800 gulden. Zo gebeurde het dat vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog ongeveer 33 Markerrond-bouwen op zeven verschillende werven rond het IJsselmeer werden gebouwd. Het duurde tot in de zeventiger jaren, voordat de laatste Markerrondbouw als beroepsvisser definitief de zeilen streek. 
Dit type schip kan met recht de laatste loot aan de grote Nederlandse stamboom van zeilende bedrijfsvaartuigen genoemd worden.
De vorige eigenaar heeft het schip in 1963 als visserman gekocht. Nadien is het schip rigoureus verbouwd tot motorsailer. Van de oorspronkelijke eigenschappen is weinig terug te vinden, behalve dat het een geklonken schip betreft en de romp hetzelfde is gebleven
oorspronkelijk vaargebiedZuiderzee
oorspronkelijk gebruikvisserij
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruikname1963
huidig gebruikpleziervaart