Westerdok

identificatie
naamWesterdok
RVEN nr3063
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld
typemotorsleepboot
categoriesleepboot
vaartuig
lengte16.0
breedte4.0
diepgang1.75
kruiphoogte3.5
tonnage4 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken/gelast
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1941
bouwperiode1940-1950
werfgegevens
werfConcordia S. Seijmonsbergen Amsterdam
werfnaam
plaats, provincie werf
werf bijzonderheden
historie vaartuig
vorige namen
1941 Westerdok
1941 -1948 Wasserschutzpolizei 27.  
1948 -1975 RHD IV
1975- 2000 Krim 
2000 -2009 Dickie 
2009  Westerdok
historie vaartuig
De sleepboot is op 29-03-1941 voor van M de Zwart (Sleepdienst en Dekschuitenverhuurderij). 
 De boot werd uitgerust met een Kromhout type 3H3 van 120 pk. M de Zwart was gevestigd op Binnenkant 45 Amsterdam, later Lichter Excelsior Amsterdam, Oosterdokskade Amsterdam. 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vier motorsleepboten van het bedrijf verloren gegaan. 
Dit zijn de boten: MARTINUS, SUMATRAKADE, WESTERDOK en een te Delft in aanbouw gegeven sleepboot. De SUMATRAKADE en WESTERDOK zijn weliswaar na de oorlog wel in Nederland teruggekeerd, maar is niet meer bij de Zwart in dienst gekomen.

Op 12 december 2011 wilde Jan en Ria een foto maken van Krimmetje. Jan is in 1964 in dienst gekomen van Rijkswaterstaat en heeft op de boot gevaren. 
Hij wil van alle RHD-boten informatie vergaren
Op de vraag : Weet jij dat er vijf doden zijn gevallen op je boot.!?   Vertelde jan mij een afschuwelijk verhaal dat gebeurde in een strenge winter van 1963.
De RHD IV stak op de ochtend van 22 februari 1963 in dichte mist de Nieuwe Maas over om personeel op te halen aan de andere kant van de rivier. Op de terugweg  midden op de rivier werd de sleepboot overvaren door een 500 ton metende binnenvaarttanker.  Binnen enkele minuten ging de boot draaiend ten onder. Er waren op dit moment acht mensen aan boord, waarvan drie mensen het hebben overleefd.
Het ongeluk had nooit mogen gebeuren want personeel halen moest met de RHD I of II, dit waren boten met radar. Maar de dag er voor was de RHD IV als laatste binnen gekomen na  5 uur, en lag buiten op in de haven. De mensen die de collega's moesten halen op zuid, hadden in die morgen geen zin om een andere boot er tussen uit te halen, boten lagen met drieën naast elkaar, in de Nautilushaven (heet tegenwoordig de watertoren haven) Op halen ging aan de andere oever aan het Mallegat op Feyenoord. In de stuurboordkant onder de middenbolder is aan de boot nog te zien dat de tanker daar de RHD IV heeft geraakt. Er is een nieuw stuk ingelast. Ik had mij al eens verbaast dat ik een paar meter klinkrand miste
In 1965 is de RHD IV door Rijkswaterstaat in Vlaardingen omgebouwd met huidige stuurhut en voorzien van radar, marifoon ed. 
Vanaf 1965 is de boot onder de naam”Krim” gaan peilen op de Noordzee tot zo’n 20 mijl uit de kust. Krim was een goede zeeboot. (Krim is vernoemd naar het uitwateringskanaal uit het Westland bovenstrooms Hoek v Holland)
In de eerste helft van de jaren 70 kwam Rijkswaterstaat er achter dat de boot niet meer van deze tijd was. Ook werd zij door de Scheepvaartinspectie er op gewezen dat het niet verstandig was met dit bootje de Noordzee op te gaan. De Krim kwam in een hoekje te liggen en werd enkel mee gevaren als een andere boot onderhoud of reparatie nodig had. In 1975 is de boot verkocht en nadien alleen bij particulieren in bezit geweest. 
Ook kon Jan mij vertellen dat onder de Kromhout van de Westerdok geen origineel carter ligt. Omdat de Duitsers de boot in de oorlog mee wilden nemen, heeft men hier in Nederland het carter gedemonteerd omdat zij dachten dat de Duitsers dan niks aan de boot zouden hebben. Maar de Duitsers waren niet gek en hebben er een ander gelast carter ondergezet.  Ook nu is het te verklaren waarom kromhout kenners vreemde ogen opzetten bij het zien van het onderblok van de Kromhout.
Omdat de sleepboot na de eerste tewaterlating maar zeer kort Westerdok heeft geheten, heb ik de boot in 2009 weer omgedoopt naar Westerdok.  
Het mooie is dat de Kromhout, die  draaiend ten onder is gegaan en afgebeuld is door over zijn toeren20 mijl terug van zee  moest varen het allemaal heeft overleefd  en nu nog vrolijk van z’n ouwe dag geniet.
oorspronkelijk vaargebiedIjsselmeer en Rotterdam
oorspronkelijk gebruiksleepvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurja machinekamer
jaar uitgebruikname1975
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A
H