De Parlevinker

identificatie
naamDe Parlevinker
RVEN nr3143
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteldA 2078 N 531 B Nijm 1965
typeparlevinker
categoriediversen
vaartuig
lengte14.85
breedte4.33
diepgang1.35
kruiphoogte2.5
tonnage30 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)ijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1965
bouwperiode1960-1970
werfgegevens
werfW.W. Eltink te Benedenleeuwen
werfnaam
plaats, provincie werfBeneden Leeuwen, Gld
werf bijzonderhedenIn 1908 begon Gradus Eltink aan de binnenkant van de dijk met de bouw van stalen en ijzeren parlevinkers, schokkers, vletten, e.d. In 1930 werd het bedrijf, na het overlijden van Gradus, voortgezet door zijn weduwe G.B.A. Eltink en 7 zonen. De zonen Harry en Willy blijven in het bedrijf en starten in 1941 de eerste werf. De andere zonen gaan verder in de meubelfabriek van de Eltink's. In 1944 worden werkplaats en woonhuis door de Duitsers platgebrand. In een noodwerkplaats en het bedrijf houdt zich bezig met het lichten van schepen, bouwen van vrachtauto's en tabaksnijmachines. In 1947 wordt het bedrijf als "Metallurgica" gevestigd in een rijnaak. Op het dek worden vaartuigen gebouwd. Daarnaast wordt een dwarshelling aan de Lange Waal (Dijk 425) in Beneden Leeuwen in gebruik genomen. Tot 1959 worden schepen tot 25 meter gebouwd, parlevinkers, sleepvletten, sleepboten,directieboten, veerboten, passagiersschepen en jachten. Harry Eltink begon in 1959 een werf aan de Kanaalweg 4 in Mook "H.A. Eltink Scheeps- en Jachtwerf MOOK" met 2 hellingen en een werkplaats. In 1964 kwam hier een derde helling bij. Vanaf 1968 komen drie zonen van Harry op het bedrijf en in 1974 verkoopt hij de werf aan zijn vier zonen en wordt het bedrijf een BV: H.A.Eltink's Scheeps- en Jachtwerf B.V. In 1985 werd de werf van V.S.N. in Katwijk (NB) gekocht. Hier worden tot op heden casco's voor zeer luxe jachten gebouwd. In 1985 loopt het laatste casco van de oude werf in Mook van stapel. In 1992 wordt deze werf definitief gesloten om plaats te maken voor woningbouw.
historie vaartuig
vorige namen
Evertje Dijk 1965 - 1973
Hendrik Dijk 1973 - 2004
Waterploeg III 2004 - 2008
De Parlevinker 2008 - heden
historie vaartuig
3143 Hisorie
De boot is besteld door Evert Dijk, lid van een familie van parlevinkers, begonnen door hun vader Hendrik Dijk in 1902. In de jaren 50 en 60 voeren ze met meerde boten in het Amsterdamse havengebied, Naast Evert zat zijn broers Geurt en Wim in het vak. Geurt is bekent geworden voor zijn inzet voor de vereniging Schuttevear.
In de tweede wereld oorlog heeft de familie Dijk (Hendrik en Evertje) joodse onderduikers gehad, met hun parlevinkers zijn joodse onderduikers in veiligheid gebracht. In 2009 zijn Hendrik en zijn vrouw Evertje geëerd met de hoogste Israëlische onderscheiding. Het verhaal wordt door Evert verteld in een rapportage (You Tube film) “Parlevinkers”.
( https://www.youtube.com/watch?v=1SFTO_kGiwY )
In 1949 heeft Ytzen Brusse een documentaire gemaakt over “Parlevinkers” deze documentaire is ook te zien op een You tube film ”Parlevinkers (1949)” deze documentaire is gemaakt bij de familie Dijk, ook vader Hendrik is hier te zien, samen met een aantal van zijn zoons. Het geeft een goed beeld wat hun werk in die jaren inhield een mooie historische documentaire. ( https://www.youtube.com/watch?v=kBsAln2ZH0w )
De boot is begonnen als “Evertje Dijk” in 1965 en in 1973 omgedoopt naar “Hendrik Dijk”. Binnen de familie is de zaak in diverse handen geweest; Geurt Dijk moest stoppen na een ongeluk, zijn broer Wim is gestopt na overvaren te zijn op het begin van het Amsterdam – Rijnkanaal. Cor en Dirk Dijk beide zoons van Evert hebben samen in 1982 de zaak overgenomen van een oom. Cor runt samen met zijn vrouw Mirjam nog steeds de zaak aan de Coenhaven (Coenhavenweg 28) nog steeds een winkelschip maar niet meer varend, hun oude magazijn schip. Ze doen in werkkleding en kantine benodigdheden. Ze hebben op diverse plaatsten in de Amsterdamse haven hun basis gehad. In de begin jaren 90 liep het parlevinken met de boot schepen bevoorraden  sterk terug, ze hebben nog geprobeerd in de wintermaanden alleen met werkkleding nog bij schepen langs te gaan maar ook dit kon niet uit en is Dirk gestopt en is Cor samen met zijn vrouw Mirjam doorgegaan. De boot is uiteindelijk in 2004 verkocht aan een scouting groep uit Rotterdam. Ik heb de boot via marktplaats gekocht bij de Firma WIKA Amsterdam (zijkanaal IJ aan de verstuiverweg) in 2008 Die wilde er aan het begin van de Crisis er een varende werkplaats van maken maar na een korte dip trok juist het werk aan waardoor de boot weer in de verkoop kwam.
oorspronkelijk vaargebiedHavengebied Amsterdam
oorspronkelijk gebruikparlevinker
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijkPatrijspoorten geplaatst, ventilatie schelpen, 2 lichtkoepels verwijderd, (behoudens 1) relingwerk aangebracht, Zwemplateau aan spiegel gelast (hoofdzakelijk bescherming Schottel)
historie interieurdeels: stuurhut
jaar uitgebruikname1995
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A
H