Anna Maria

identificatie
naamAnna Maria
RVEN nr3208
visserijnummerKU12
zeilnummer
te boek gesteldKU12
typezeepunter
categorievisserijschip
vaartuig
lengte8.9
breedte2.5
diepgang0.6
kruiphoogte
tonnage 4
materiaal romphout
materiaal romp (spec.)eikenhout
bouwwijze romp
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte11.0
soort tuiggaffelgetuigd
materiaal zeilbruin katoen
oppervlakte zeil20.0
bouwjaar vaartuig1914
bouwperiode1910-1920
werfgegevens
werfHuisman (Ronduite)
werfnaam
plaats, provincie werfRonduite, O
werf bijzonderhedenAl omstreeks 1830 had Jan Peters Huisman naast zijn veehouderij aan de Blauwe Hand in Wanneperveen een werfje voor de bouw van houten punters en bokken voor het vervoer van melkbussen, hooi en vee. Het familiebedrijf ging over van vader op zoon en verhuisde naar Ronduite. In 1884 schreef de scheepstimmerman Jan Jans Huisman zich in bij de Kamer van Koophandel in Meppel. Door W, Huisman & zonen werden van 1884 tot 1971 in Ronduite houten schepen gebouwd. Na de eerste wereldoorlog werden vissersschepen, waaronder Vollenhoofse bollen gebouwd. Nadat in 1932 de afsluitdijk gereedgekomen was, legde de werf zich toe op de jachtbouw. In deze periode werden Vollenhoofse bollen en Staverse jollen als jacht gebouwd, naast vele Beulakermeerkruisers. Wolter Huisman kwam in 1944, op 13-jarige leeftijd, bij zijn vader in het bedrijf. Vanaf 1954 ging het bedrijf zich specialiseren op de bouw van stalen schepen. In 1959 nam Wolter Huisman het bedrijf van zijn vader over. Na nog enkele jaren aan staalbouw te hebben gedaan, ging de werf in 1964 met veel succes over op de bouw van schepen van aluminium. In 1971 verhuisde de werf naar Vollenhove. Het transport over de weg van de steeds groter wordende jachten vanuit Ronduite maakte de verhuizing noodzakelijk. Op 8 oktober 1994 werd de vereniging Eigenaren Houten Huisman Boten (VEHH) opgericht. In 2004 trad Wolter Huisman af als Algemeen Directeur. Zijn dochter Alice Huisman werd statutair directeur. Verder kwamen Bert Loof en Henk Boer in de directie. Thans: Royal Huisman Shipyard te Vollenhove.
historie vaartuig
vorige namen
historie vaartuig
visserij tot ca 1930 in verband met Afsluitdijk.
Pleziervaart, met zekerheid na de Tweede Wereldoorlog
art. in Spiegel der Zeilvaart juli-aug. 2014

Het oorspronkelijke schip is gebouwd in 1914, bij Huisman op de Ronduite, in de buurt van Giethoorn, voor visser Doedels uit Kuinre. Het was een open schip, bestemd voor de palingvisserij. Omdat Kuinre op de lage wal (oostzijde) van de toenmalige Zuiderzee lag, moesten deze scheepjes wel goede zeeschepen zijn. 
Hoe lang de KU 12 gebruikt is als visserman is onbekend, maar de voltooiing van de Afsluitdijk heeft beslist een grote rol gespeeld in het einde van de KU12 voor de visserij.

Pas na de tweede wereldoorlog duikt het schip weer op in Den Helder, reeds voorzien van een mahonie houten kajuit, in het bezit van een officier van de Koninklijke Marine. Het schip wordt dan gekocht door de heren Valk en Zeilstra. 
In 1950 restaureert de heer Van der Veen uit Leeuwarden het schip, de thuishaven was toen Grouw. ln 1956 werd de heer P. de Jong eigenaar, hij voorziet het schip van een zeilkiel en verwijdert de zwaarden. Hij verkoopt haar in 1959 aan de heer Van Willigenburg. 
In 1965 is de heer P. Bokhoven uit Gouda eigenaar, hij brengt het schip weer in een originele staat, zonder kiel en met zwaarden. De KU12 Anna Maria wordt dan opgenomen in het Stamboek Rond en Platbodemjachten. 

Hij verkoopt het schip in 1970 aan de fotograaf C. van Rouwendal uit Amsterdam. 
In 1973 komt het schip door bemiddeling van Gait Berk (schrijver van Het Punterwezen) in bezit van de heer Oosting uit Utrecht, die het plan heeft het schip, in stadia, volledig te restaureren. Dit bleek echter niet mogelijk en daarom is besloten tot algehele herbouw, afgerond in 1978. Bij de herbouw door scheepswerf Vos (thans Wildeboer-Vos) in Giethoorn werden de mallen van het schip overgenomen, omdat de oorspronkelijke mallen bij de verhuizing van Huisman van de Ronduite naar Vollenhove verloren waren gegaan. 
De oude romp wordt door Jan Korporaal uit Zwartsluis alsnog gerestaureerd, in de oorspronkeliike vissermanuitvoering. Dit schip ligt nu als KU11 in de haven van Kuinre. 
In 1982 wordt de heer Luyerik eigenaar van de KU12, die haar op zijn beurt in 1986 verkoopt aan de heer Haccon uit Vorden. 
In 1989 wordt de heer H. Bos uit Kortenhoef eigenaar, hij laat het schip renoveren bij scheepswerf Brandsma in Augustinusga. Onder andere worden kajuit, dek, giek en kluiverboom vernieuwd en de mast gerepareerd en voorzien van een toplicht. ln 1992 worden ook de zwaarden door Brandsma vervangen. In 1993 worden alle lijken van de zeilen vernieuwd door Zeilmakerij Vreeken te Loosdrecht. 

In 1996 worden mevrouw J.M.L. Spannenburg en de heer H.T. Grimmelius uit Leiden eigenaar. Datzelfde jaar breekt de mast. Deze wordt vervangen door de firma Brasker uit Zoeterwoude.
In 1997 volgt een algehele opknapbeurt bij Punterwerf Schreur in Giethoorn.
Rond 2003 wordt een nieuw dacron grootzeil gemaakt door Molenaar in Grou.
In 2005 is een nieuwe (diesel)motor geplaatst. 

Het schip is tot 2015 bij Punterwerf Schreur in onderhoud geweest. 
In het voorjaar van 2017 is het schip voor onderhoud naar scheepstimmerwerf De Hoop in Workum gebracht. In de winter van 2017/2018 zal een restauratieplan worden opgesteld.
Er zijn plannen om het schip onder te brengen in een stichting.
oorspronkelijk vaargebiedZuiderzee
oorspronkelijk gebruikvisserij (paling)
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijkkajuitopbouw
historie interieurnee
jaar uitgebruikname1930
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
H