Ilse

identificatie
naamIlse
RVEN nr3278
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld 4075 Zgron 1965
typedienstvaartuig
categoriedienstvaartuig
vaartuig
lengte14.5
breedte4.0
diepgang1.25
kruiphoogte4.0
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)Staal
bouwwijze rompgelast
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1965
bouwperiode1960-1970
werfgegevens
werfNiestern Delfzijl
werfnaamDe Concurrent
plaats, provincie werfDelfzijl, Gr
werf bijzonderhedenIn 1901 verhuisde de 46-jarige Berend Niestern, zijn vrouw Johanna en hun acht kinderen van Hoogezand naar Delfzijl. Berend Niestern huurde in Farmsum een al jaren stilliggend werfje en startte zijn bedrijf onder de naam Scheepswerf Niestern & Zoon "De Concurrent". Het eerste nieuwbouwschip was de bijna 30 meter lange tweemastschoener Vriendschap. Aan de Binnenhaven in Delfzijl werd een nieuwe locatie gevonden, die in 1904 werd betrokken. In het volgende jaar werd Berend Niestern door een beroerte getroffen en moest hij de leiding van de werf overdragen aan zijn zoons. Zij zetten het bedrijf voort als Scheepswerf Gebr. Niestern. In 1912 werd een locatie aan de zuidzijde van het Eemskanaal betrokken. De naam werd N.V. Scheepsbouw-Maatschappij "Farmsum" v/'h. Gebr. Niestern. De leiding hadden de broers Geert, Jan en Berend Niestern en Egbert Wagenborg. Maar al gauw was ook deze werf te klein voor de steeds groter wordende schepen en in 1916 werd de nieuwbouw verplaatst naar een nieuwe locatie aan de noordzijde van het Eemskanaal, schuin tegenover de werf aan de zuidzijde. Deze werf bleef tot 1987 in gebruik. In 1918 overleed Geert Niestern en het bedrijf was nu eigendom van Jan, Kees en Berend. Broer Gijsbert begon met zijn schoonvader een machinefabriek, die later door de werf werd overgenomen. Gradus Sander en zijn broer Jacob, tot dan als scheepstimmerman werkzaam bij Niestern, begonnen in 1926 een werf aan het Damsterdiep. Er werden vooral kustvaarders op de werf gebouwd, waarvan de naam in 1928 werd gewijzigd in N.V. Scheepswerf "Delfzijl" v/h Gebr. Sander. Ook bij deze werf werden de schepen groter en deed zich een probleem met bruggen voor. In 1937 verhuisde het bedrijf naar het Afwateringskanaal in Farmsum, niet ver van de plek waar de eerste werf van Niestern had gelegen. Eind zestiger jaren zocht men samenwerking met Apol en in 1973 resulteerde dit in het samengaan van beide bedrijven, onder de naam Appingedam Niestern Delfzijl B.V. Eind zeventiger jaren werd door Scheepswerf Appingedam Niestern voor verschillende projecten samengewerkt met Sander Delfzijl. In november 1980 fuseerden de beide bedrijven tot Niestern Sander.
historie vaartuig
vorige namen
historie vaartuig
Het schip is als jacht gebouwd door de Fam. Drent.
Professor Drent heeft het schip tot 2008 gebruikt als onderzoekschip in opdracht van de RUG te Groningen.
In 1967 werd de Ilse op een Italiaans vrachtschip gehesen(Ce’sare d’Amigo) en naar Vancouver (Canada)vervoerd.
Het schip is als jacht gebouwd door de Fam. Drent.
Professor Drent heeft het schip tot 2008 gebruikt als onderzoekschip in opdracht van de RUG te Groningen.
In 1967 werd de Ilse op een Italiaans vrachtschip gehesen(Ce’sare d’Amigo) en naar Vancouver (Canada)vervoerd.
Langs de Westkust van British Columbia voornamelijk vogelonderzoek uitgevoerd. In 1972 keert de Ilse op het Ne-derlandse schip” Moerdijk” terug naar Nederland.
Periode 1972 -2008 gebruikt voor vogelonderzoek op het Wad
Vaar gebied: geheel Nederland, Europa , meest noord Stockholm, zuid Bandol (F), oost Farosund Gotland (Z),west Zeebrugge.
Canada: meest noord, Lucy Island ( tussen canada en Alaska)zuid Port Ocharm ten zuiden van Seattle,oost Albrion aan de Fraser River,west Queen Charlotte city.
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikdienstvaartuig
funktie wijziging(en)Nee
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurJa
jaar uitgebruikname1967-2008
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A