Nieuw Hoorn

identificatie
naamNieuw Hoorn
RVEN nr3487
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteldnr: 2267 160B Leid 1927
typemotorklipper
categorievrachtschip
vaartuig
lengte40.98
breedte5.45
diepgang1.4
kruiphoogte4.15
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuig
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1902
bouwperiode1900-1910
werfgegevens
werfD. en Joh. Boot N.V. in Alphen a/d Rijn
werfnaamDe Vooruitgang
plaats, provincie werfAlphen a/d Rijn-Gouwersluis, ZH
werf bijzonderhedenScheepswerf "De Vooruitgang", D.& Joh. Boot te Alphen aan de Rijn Philippus, zoon van Johannes Pot Boot, kocht in 1851 het werfje in ‘t Steekt aan de Gouwsluis te Alphen. Deze werf was in 1819 opgericht door Frank van Vliet. In het begin was de werf slechts voor houtbouw ingericht, er werden meest schouwen en platboomde vaartuigen voor de boeren gebouwd. De drie zonen van Philippus, Jacobus, Dirk en Pieter, verlieten het bedrijf van hun vader. Jacobus stichtte in 1877 de werf "De Waard" in Leiderdorp, Dirk werd in 1880 eigenaar van een werfje in Zoeterwoude-Rijndijk en Pieter werd in 1884 compagnon van zijn broer Jacobus in Leiderdorp. In 1887 ging het bedrijf over naar Philippus' zoon Dirk nadat deze zijn werfje in Zoeterwoude had verkocht. Hierna werd vrij snel overgeschakeld op ijzerbouw. Er werden tjalkschepen, boeiers en een schoener gebouwd. In 1897 werd de eerste motorboot te water gelaten. In 1898 kreeg Jelle Camminga de leiding van het werk op de werf. De werf breidde zich geleidelijk uit. In 1900 kreeg de werf de naam "De Vooruitgang". In 1907 was er geen ruimte meer voor uitbreiding, daarom werd de scheepswerf in het dorp van de firma D. Mijs & Co gekocht. Deze werf werd speciaal bestemd voor reparatiewerk en kreeg de naam "De Industrie". Philippus, de oudste zoon van Dirk Boot, kreeg de leiding over deze werf. Op De Vooruitgang werden tot 1914 uitsluitend rijn- en binnenschepen (waaronder clippers) gebouwd. In 1916 werden de eerste vissersschepen gebouwd en in 1917 werd het eerste zeeschip afgeleverd. Zeilloggers, driemast schoeners en zeevrachtboten tot 700 registerton werden gebouwd. Daarna schoeners, coasters en motorloggers. In 1916 trok Dirk Boot zich terug en liet de werf aan zijn zonen over. Philippus had de leiding over de scheepswerf De Industrie, Jacobus en Gerrit leidden samen De Vooruitgang. Johannes had de leiding over de motorenfabriek die in 1910 was opgericht. 1920 - N.V. Scheepsbouwwerf "De Vooruitgang" D. & Joh. Boot - Alphen a/d Rijn. In 1922 werden beid werven en de motorenfabriek ingebracht in de "N.V. Scheepsbouwwerven en motorenfabriek De Vooruitgang en De Industrie voorheen de firma’s D. en Joh. Boot", later ingekort tot "D. en Joh. Boot N.V.". Er werden rijnaken, motorboten, loggers en kustvaartuigen gebouwd. In 1931 overleed Gerrit Boot, hij werd opgevolgd door zijn broer Willem. In 1934 moest het werk op de werf De Vooruitgang worden stilgelegd door gebrek aan opdrachten. In 1935 kwam de werf weer in bedrijf. Ook in de jaren 1944-1945 werden er nauwelijks nieuwe schepen gebouwd.
historie vaartuig
vorige namen
1902-1939 Spes Salutis
1939-1940  Spes Salutis
1940  Adma
?  Spes Salutis
1962-1972  Ria, Thema, Adma
1972-1987  Ria
1987-heden Nieuw Hoorn
historie vaartuig
Op 20 juni 1902 liep het schip van de werf bij de firma D. en Joh. Boot N.V. in Alphen a/d Rijn.
Begin jaren 60 heeft het schip zijn huidige vorm gekregen het is toen verlengd en verhoogd en zijn de stuurhut en roef erop gezet.
De kenmerkende voorkant en achterkant zijn toen behouden
In de loop der jaren heeft het schip meerdere namen en eigenaars gehad: 

En sinds juli 1987 dus als Nieuw Hoorn in eigendom bij de Jan Pieterzoon Coengroep Zeeverkenners te Utrecht! Voor dit alles zo ver was heeft er heel wat moeten gebeuren. Dat laatste eigenaren hebben er tot januari 1987 namelijk nog vracht mee gevaren. Aanvankelijk zouden ze gebruik maken van de saneringsregeling van het rijk en zou het schip gesloopt worden.

Gelukkig kon het schip van de sloop gered worden doordat de groep toestemming kreeg van het ministerie om het schip als varend clubhuis te gebruiken. Een voorwaarde was wel dat het schip permanent onklaar gemaakt zou worden voor de binnenvaart. Hierom is besloten een vast stalen dek aan te brengen. Wel heeft de groep er toen voor gekozen dit schuin terug te plaatsen zodat het originele karakter van de klipper behouden kon blijven. Daarnaast vaart het schip al sinds 1960 met de Stork Ricardo AR214 met haar kenmerkende geluid en open kleppen. Dit zorgt nog altijd voor gespitste oren wanneer wij een sluis of haven binnenvaren! Sinds 1987 heeft de groep al veel reizen mogen maken en kampen kunnen beleven met het schip als middelpunt van de groep. Wij hopen dan ook het schip nog velen jaren in ons bezit te kunnen houden, wat voor velen een tweede thuis is geworden.
oorspronkelijk vaargebiedNederland
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart (veevoer)
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruikname1985
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A