Doffer

identificatie
naamDoffer
RVEN nr3585
visserijnummerH22
zeilnummer
te boek gesteld
typezeiljacht, spitsgatter
categoriepleziervaartuig
vaartuig
lengte8.4
breedte2.5
diepgang1.3
kruiphoogte1.5
tonnage 4
materiaal romphout
materiaal romp (spec.)eiken
bouwwijze rompstuitend
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte12.0
soort tuigSloepgetuigd
materiaal zeildacron
oppervlakte zeil35.0
bouwjaar vaartuig1943
bouwperiode1940-1950
werfgegevens
werfVan Der Stadt
werfnaam
plaats, provincie werf
werf bijzonderheden
historie vaartuig
vorige namen
historie vaartuig
Oorspronkelijk particulier zeiljacht van de fam. Duyvis

 De Doffer is een unieke houten boot in uitstekende staat, met een bijzondere geschiedenis. Ze is gebouwd tijdens de tweede wereld oorlog, in 1943. Het is een vroeg ontwerp van de beroemde E.G. van der Stadt die de boot niet alleen ontwierp maar ook bouwde op zijn eigen werf. Het is een spitsgatter, geinspireerd op de Noorse jol. De romp is van massief eiken, de kajuit van mahonie, het dek van teak en de mast van Oregon Pine. De originele bouwtekeningen maken deel uit van de collectie van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Er is over de Doffer gepubliceerd in boeken en tijdschriften. De boot heeft een uitgebreid archief van bijzondere documenten zoals originele meetbrie-ven en kopie├źn van de bouwtekeningen.

Opdrachtgever en eerste eigenaar was de familie Duyvis, van de nootjes. Vroeger had de Duyvis fabriek een duif in het logo, vandaar de naam 'Doffer'. Het verhaal gaat dat de boot verstopt werd achter balen hooi, om de bezetter om de tuin te leiden. Na de oorlog namen de Duyvisjes met de Doffer deel aan allerlei internationale zeilwedstrijden, waar menig prijs in de wacht werd gesleept. Het nummer H22 op het grootzeil herinnert aan die tijd.

Sinds de jaren 50 is de Doffer een paar keer van eigenaar gewisseld. Maar bijna iedere winter is de boot vertroeteld in een verwarmde loods. De Doffer is dan ook in een uitstekende conditie, beter zelfs dan veel jongere boten. De romp is in 2018 kaalgehaald en grondig geinspec-teerd, waarbij geen enkel rot plekje werd ontdekt.

Zoals van een Van der Stadt verwacht mag worden zijn de zeileigenschappen meer dan uitstekend. De Doffer voelt zich prima thuis in alle wateren tussen Finland en Spanje.
oorspronkelijk vaargebiedNederland en omstreken
oorspronkelijk gebruikzeiljacht
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijkVan gaffeltuig naar sloeptuig
historie interieurja
jaar uitgebruikname
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
H