Schavuit

identificatie
naamSchavuit
RVEN nr558
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteldR 11393 N 53 B Arnh 1828
typeGroninger tjalk
categorievrachtschip
vaartuig
lengte24.6
breedte4.78
diepgang0.8
kruiphoogte
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)puddelijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte17.3
soort tuiggaffeltuig (1 mast)
materiaal zeildacron / lariks
oppervlakte zeil164.0
bouwjaar vaartuig1887
bouwperiode1880-1890
werfgegevens
werfBodewes - Hoogezand
werfnaam
plaats, provincie werfHoogezand, Gr
werf bijzonderhedenBodewes Scheepswerven v/h Gebr. G. en H. Bodewes werd in 1812 te Martenshoek opgericht. Een eeuw later stichtte de scheepswerf de Machinefabriek Fulton. Na WO II gingen de broers Bodewes die toen de directie voerden, uit elkaar. De een bleef in Hoogezand, de ander ging naar Hasselt. Zo ontstond te Hasselt (Ov) een nevenbedrijf onder de naam Scheepswerven v/h Gebr. G.&H. Bodewes. De werf in Hoogezand kwam onder beheer van Geert Bodewes met zijn vier zoons. In 1984 werden, naast de twee Bodewessen, twee nieuwe directeuren van buiten de familie aangetrokken. In 1996 werd de directie gevormd door Herman Bodewes, Albert Jonker en Johan Schouwenaar. Tegenwoordig is de werf bekend onder de naam Bodewes' Scheepswerven Hoogezand. of: Jac. Bodewes Scheepswerf Hoogezand. De werf werd in de jaren veertig van deze eeuw opgericht. Ze sloot in 1985. Ferus Smit te Westenbroek nam het werfterrein in 1989 over.
historie vaartuig
vorige namen
1887 - ? Koophandel
historie vaartuig
558 Schavuit 
Het schip is gebouwd in 1887 onder de naam "Koophandel" op de werf van Bodewes te Hoogezand (Martenshoek). Het schip is in 1904 verlengd. In 1933 is de motor geplaatst. Het is naar weten van de eigenaar de oudste nog zeilende zeetjalk van Nederland. Het schip is in de jaren '70 weer onder zeil gebracht door de heer Reedijk uit Zwolle. 
Het schip heeft onder de schippersfamilie Seinen voornamelijk turf gevaren tussen Hoogezand en Alphen aan de Rijn. De huidige functie van het schip is woonschip in de Rotterdamse Delfshaven.

Bezoek ook de homepage: http://home.planet.nl/~schavuit
oorspronkelijk vaargebiedWadden, IJsselmeer, N-Nederland
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart (o.a. turf)
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurdeels (vooronder)
jaar uitgebruikname
huidig gebruikpleziervaart / bewoning