Risico

identificatie
naamRisico
RVEN nr564
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld18672 651 B Leid 1928
typepaviljoentjalk
categorievrachtschip
vaartuig
lengte21.49
breedte4.93
diepgang0.61
kruiphoogte
tonnage 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)ijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte16.0
soort tuig1 mast gaffeltuig
materiaal zeilkatoen
oppervlakte zeil130.0
bouwjaar vaartuig1895
bouwperiode1890-1900
werfgegevens
werfDuijvendijk, Wed. A van - Papendrecht
werfnaamDe Hoop Geleidt Ons
plaats, provincie werfPapendrecht, ZH
werf bijzonderhedenAl in 1839 stichtte Cornelis Smit Jzn. een scheepswerf in polder Nieuwland, genaamd ‘De Hoop Geleidt Ons’ In 1852 neemt scheepsbouwer Jan Smit Czn deze werf over van zijn vader en verkoopt de werf in 1854 aan de scheepsbouwer Jacob van Duyvendijk. In 1866 overlijdt Jacob op de leeftijd van 50 jaar en neemt zijn weduwe als scheepsbouwmeesteresse de scheepswerf over, samen met Leendert van Duyvendijk (1843) de oudste zoon uit het 1e huwelijk van Jacob van Duyvendijk Jz met Annigje Pot. In 1887 komt, na het overlijden van zijn halfbroer Leendert v Duyvendijk (43 jaar), ook Aart van Duyvendijk in de leiding van de scheepswerf. Lang heeft Aart de leiding niet gehad want hij overlijdt in 1895 Na het overlijden Aart op de leeftijd van 38 jaar en neemt zijn weduwe Jansje Tromp als scheepsbouwmeesteresse de leiding van de scheepswerf op zich. De scheepswerf werd daarna "Wed A. v Duyvendijk" genoemd. In 1908 nemen de broers Hermen, Jacob en Arie Cornelis en de werf over als Gebr van Duyvendijk en Jansje Tromp, de weduwe van Duyvendijk verhuisde daarna naar Dordrecht. Op de werf "De Hoop geleidt ons" van de weduwe A. van Duijvendijk werden klippers en tjalken gebouwd. Na 1913 werd er alleen nog voor de zeevaart gebouwd. De rivierclippers van de werf van Duyvendijk te Papendrecht, "Duyvendijkers" genoemd, waren bekende snelle schepen.
historie vaartuig
vorige namen
Bastiaantje: Mathijs
                   Mookhoek
                   W.H. Furman
historie vaartuig
Het schip is nooit geheel afgetuigd, want het werd uitgerust met een zijschroef. De akte uit 1938 vermeldt nog een geheel zeilend schip.
Tot maart 1994 had het schip vergunning voor beroepsmatig vervoeren van vracht.
Het staand want is nog oud: 7-draads kardelen met touwkern.
Het schip is gebouwd op een houtenkiel .Doordat er nooit een motor achterin is gebouwd is de woning in het paviljoen behouden. De geschiedenis van het schip is op enkele kleine punten na geheel bekend (bronnen,liggers ,kadaster ,scheepshypotheekkantoren en oude contracten). Er is een reden gevende beschrijving geschreven voor de status van gemeentelijk monument (cat1mrt1998) .In het boek “De schoonheid onzer binnenschepen” van W.J Dijk staat op bladzijde 42 een tekening van ons schip met zeilen te drogen in de Delftseschie. 
Tijdschrift Bokkepoot heeft een artikel geschreven over het behouden interieur door Trudy Boom no 218. 
Artikel over de oprichting van de Vereniging Zeilend Bedrijfsvaartuig in de Schuttevaer van vrijdag 31 mei 1974 over dat de Risico nog met een zijschroef vaart. In 2015 een lezing gehouden voor de Botterstichting te Elburg over de link met de houten scheepsbouw en de geschiedenis  van het schip.
Er word nog gewerkt aan een herschrijving in verband met nieuw feiten materiaal. Het schip kwam in 1972 in mijn bezit en pas in 1974 op Marken kwam het besef dat het wat bijzonders was. Na omzwervingen uiteindelijk ligplaats in Elburg waar stukje bij beetje afgewisseld met vaartochten  de restauratie plaatsvond met minimale middelen vaak zonder stroom,maar wel alles gedocumenteerd. 
Met  de kennis van nu was het misschien…..te prefereren geweest  het tijdsbeeld van zelflosser te behouden. Alhoewel de vorige eigenaar z’n zoon het huidige beeld mooier vond. Dankzij de banner van de vereniging vast op gesteld langs het voetpad hier en de open monumentendagen knopen voorbijgangers vaak een praatje aan voor uitleg .Ook  de geur van bruine teer als de persennings van het paviljoen en de luiken geteerd worden  en de stokken en vaarboom in de lijnolie gaan roept bij menigeen herinneringen op. De vraag word nu word het in verband met C.V.O  een statusmonument of lukt het toch nog een zij-schroever aan de  Europese regels te laten voldoen. Er zit wel een achteruit op maar dat is niet echt om mee  achteruit te varen. Anders  rest slechts een volgens bouwbesluit monumentale aangepaste bejaardenwoning. In ieder geval zal er een degelijke culturele waardering worden opgesteld. Het varen met de zij schroef is geen sinecure, vraag maar aan Han Visser en Augustinus v Bentum,het is zeilen tegen de wind in. Je staat dus in de uit laatgassen v je motor. Zodra je een motor achterin zet gebruik je hem niet meer,alleen onze  armoe in de bijstand met twee kleine kinderen,maakte dat we hem bleven gebruiken. Voor vakantie en naar de werf. Slogan was ;dit is geen vakantie dit is werk. Het schip zorgde voor ons dus wij zorgde voor het schip!
oorspronkelijk vaargebiedrivieren en Zeeuwse stromen
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurja
jaar uitgebruikname1994
huidig gebruikbewoning
V
H