Borneo

identificatie
naamBorneo
RVEN nr60
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld 4560 B Amst 155
typeAmsterdammer
categoriesleepboot
vaartuig
lengte16.5
breedte4.2
diepgang1.3
kruiphoogte2.0
tonnage40 ton 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte
soort tuignvt
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1938
bouwperiode1930-1940
werfgegevens
werfVries Lentsch, de - Nieuwendam
werfnaamHet Fort
plaats, provincie werfNieuwendam, NH
werf bijzonderhedenStichter an de werf was Gerardus de Vries Lentsch die als scheepstimmerman bij Meursing werkte en in zijn vrije tijd naast zijn huis op het Molenpad aan Het Groot Die, vletten bouwde. Rond 1900 begon hij hier voor zichzelf en breidde de activiteiten aan Het Groot Die zich uit. Toen hij ruimte te kort kwam huurde hij van de Gemeente Amsterdam een stuk gedempte Nieuwerdammerham, het z.g.n. Fortland tussen het Vliegenbos en de Nieuwendammerdijk Oudste vestiging van G. de Vries Lentsch, de werf "Het Fort" aan de Grasweg 62 te Amsterdam-Noord. Vanaf 1906 bestuurd door G. de Vries Lentsch samen met twee zoons, Jan en Gijs. In 1909 richtten 4 zoons, Jan, Gijs, Gerard en Willem de firma G. de Vries Lentsch op. In 1916 begon Gerard jr voor zichzelf. Ook een tweede broer begon een eigen werf. De jongse zoon Willem bleef met broer Jan de werf Het Fort runnen. Door onvrede in de directie werd het bedrijf in 1975 opgeheven. In 1973 vestigde Camminga's Yachtbuilding B.V. zich op de werf G. de Vries Lentsch. Tot ongeveer 1993 sierde de naam Camminga nog de scheepsloods op het werfterrein in Amsterdam-Noord aan het IJ.
historie vaartuig
vorige namen
1939-1969:  Stoomvaart Mij Nederland
1969:      fa. Moes - sloperij
1969-1981:  fam. Meyn
1981-1990:  fam. Heyn
1990-heden: fam. De Gruyter
historie vaartuig
Gebouwd in opdracht van Stoomvaart Mij Nederland en afgeleverd op 21 sept. 1938. Er voeren zusterschepen: Celebes, Java, Sumatra.

De motor type: Kromhout 2H2 is een lagedruk 2 takt motor maakt 300 toeren en wordt met 25 bar perslucht gestart. De bediening van de motor geschiedde door de machinist die in de machinekamer werkte en de beschikking had over een leren bank ( nog aanwezig).
Het schip assisteerde grote oceaanschepen die op de "Oost" voeren, naar hun afmeerplaats aan de Javakade.
De boot werd tevens ingezet als veerpont om personeel van SMN "De Nederland" van en naar CS en Javakade te brengen.
In de oorlog is de "Borneo" naar Engeland gevaren om Joodse vluchtelingen en ook de "papieren " van de NV in veiligheid te brengen.

In de jaren 60 kwam door toenemende concurrentie door het luchvaartverkeer het personenvervoer door Scheepvaartmaatschappijen onder druk. De Nederlandse rederijen gingen samen om in afgeslankte vorm te overleven. De "Borneo" belandde tenslotte op de slopershelling. Een dag voor aanvang van de sloop, werd het schip door fam. Meyn gekocht. Het schip kreeg daarme een recreatieve bestemming.
Bij filmopnames in april 2004 van de film "Oceanis12" komt de "Borneo" prominent in beeld.
oorspronkelijk vaargebiedhet IJ
oorspronkelijk gebruiksleepvaart
funktie wijziging(en)1969: recreatie
oorspronkelijk uiterlijkHet schip is authentieke staat. Ook het interieur is in oorspronkelijke staat, met fraaie teakhouten betimmering en de authentieke verlichtingslampen uit de jaren dertig.
historie interieurja
jaar uitgebruikname1969
huidig gebruikpleziervaart
V
Z
A