Damsterdiep

identificatie
naamDamsterdiep
RVEN nr952
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteldHN 13149 23 B Apping 1928
typeluxe motor
categorievrachtschip
vaartuig
lengte25.03
breedte4.74
diepgang1.1
kruiphoogte3.35
tonnage80 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)staal
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)motor
masthoogte7.4
soort tuigLantaarnmast
materiaal zeil
oppervlakte zeil
bouwjaar vaartuig1926
bouwperiode1920-1930
werfgegevens
werfApol, A - Wirdum (Gr)
werfnaam
plaats, provincie werfWirdum (Gr), Gr
werf bijzonderhedenDe werf Apol aan het Damsterdiep te Wirdum werd eind 1899 door Arend Apol opgericht als scheepstimmerwerf. Er werden houten pramen gebouwd. Later werden ook sleepboten en binnenvaartschepen gebouwd en na WOII coasters. Door de werf Apol werden ook platte bollen gebouwd voor vrachtvaart op de kanalen van Groningen en Drente. Karakteristiek voor de Apol-bollen waren de platte kop, de ovale raampjes in de roef en het oplopende helmhout. Scheepswerf Apol begon pas na de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis te spelen. Arend Apol was in 1942 terug getreden en had de leiding aan zijn zoon Johannes overgedragen. Die had echter meer belangstelling voor handelsactiviteiten en deed zijn aandelen in 1948 over aan Arie Oosten. Deze was destijds met Gradus Sander meegegaan naar de nieuwe werf Sander, maar keerde kort na de oorlog terug naar Apol. Ook zijn zoons Geert en Jan kwamen bij het bedrijf. Ook de werf in Wirdum werd geplaagd door breedtebeperkingen en in 1955 verhuisde het bedrijf naar Appingedam; het kreeg de naam Scheepswerf Appingedam v/b A. Apol C.V. Daar werd door directeur Arie Oosten de sectiebouw geïntroduceerd. In Wirdum op de oude werf van Apol werden door Josephus Hermannus Bodewes van Scheepswerf "Hoornsediep" Groningen in 1957 en 1958 nog twee zeeschepen gebouwd. Nadat Bodewes zijn werfactiviteiten stopte, vestigden zich op het terrein nog diverse bedrijven waar plezierjachten werden gebouwd. Later vestigde zich de scheepssloperij van J. Hicken op het terrein. Thans bevindt zich er een handel in tweede hands Japanse auto's, de fa. Japoto. A.Apol bezat ook een scheepswerf aan het Hoendiep in Groningen. Deze werf bestaat nog in originele toestand en is eigendom van de familie Wijma.
historie vaartuig
vorige namen
1926 - 1964; Excelsior; Bakker, Loppersum
1964 - 1979, Hoop Doet Leven
1979 - 1995; Harmonie
1995 - heden; Damsterdiep
historie vaartuig
Het motorschip "Damsterdiep" werd als "Excelsior" gebouwd in Wirdum (Gr.) bij de werf A.Apol; in Appingedam voorzien van een BRONS-motor en begin 1926 afgeleverd voor rekening van de heer Bakker uit Loppersum.
Er werd hoofdzakelijk in de noordelijke provincies gevaren met wat er voorhanden was (oa. turf en grind) maar ook wel met cellulose naar Amersfoort.
Het schip is drie maal verkocht. De laatste 40 jaar alleen aan schippers die voor hun plezier voeren, oa. een brugwachter in Leeuwarden en iemand in Sneek, die het schip 23 jaar lang vooral voor de kant had liggen.
Dit is de belangrijkste reden dat de oorspronkelijke BRONS motor (nog steeds geheel kompleet) in het schip staat. 
De BRONS is een D25, een 1-cilinder 25 pk. viertakt "bakjesknapper". 
Het maximale toerental is 320 omw.
Motornummer 2244.

Er is volgens de stamkaart, die bij de motor hoort, in 1942 een overmaat zuiger in gegaan. Toen was de huidige schipper nog niet eens geboren!
Een klassieke luxe motor als deze is op zich niet zeldzaam, wel bijzonder is dat de oude BRONS er nog in staat en dat die gemiddeld zo’n 400 uur per jaar draait zonder grote problemen.
Ook is het schip nooit verlengd, verkort, verbreed of verdiept, de meeste geklonken verbindingen, (ook de bolderkasten ed.) zijn nog goed.
De huidige eigenaren, Ruud en Anneke, hebben het schip sinds 1995, hebben het uitwendig grotendeels in de oude staat gebracht en gehouden en de BRONS gekoesterd.
Ze wonen aan boord en maken flinke, lange reizen in Nederland, België en Frankrijk.
Ons laatste reisverslag staat op internet op de site van onze BRONS-vriend Ad Langelaar.
oorspronkelijk vaargebiedNoord-Nederland
oorspronkelijk gebruikbeurtvaart
funktie wijziging(en)
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruikname± 1960
huidig gebruikpleziervaart / bewoning
V
Z
A
H