VIOD

identificatie
naamVIOD
RVEN nr96
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteldG4617N 2775 B Gron 52
typeGroninger zeetjalk
categorievrachtschip
vaartuig
lengte22.99
breedte5.45
diepgang1.1
kruiphoogte3.7
tonnage133 4
materiaal rompijzer
materiaal romp (spec.)ijzer
bouwwijze rompgeklonken
voortstuwing (oorspr.)zeil
masthoogte17.29
soort tuiggaffeltuig
materiaal zeildacron
oppervlakte zeil240.0
bouwjaar vaartuig1906
bouwperiode1900-1910
werfgegevens
werfMulder - Vierverlaten
werfnaamKoningspoort
plaats, provincie werfVierverlaten, Gr
werf bijzonderhedenJacob Mulder stichtte in 1853 een scheepstimmerwerf op de kruising van het Hoendiep met het Peizerdiep-Koningsdiep in Vierverlaten bij Hoogkerk, thans gemeente Groningen. E werf werd later "Koningspoort" genoemd. Jacob bouwde met zijn zoons voornamelijk aken, pramen, tjalken en enkele schoeners, vaak in opdracht van Friese schippers. Zowel zeegaande schepen als binnenvaartschepen werden gebouwd. 1893: S.W. Mulder - Hoogkerk - Vierverlaten (bij de stad Groningen) stond bekend om z'n handzame schepen. 1900: J. & W. Mulder Vierverlaten bij Groningen Scheepsbouw in IJzer en Staal, specialiteiten in Motorvaartuigen. In 1916 werd de scheepswerf verkocht aan Jacobus Franciscus (Koos) Smit. In 1930 is de werf van Mulder in handen gekomen van de gebr. Tammo, Gerrit en Popko Barkmeijer uit Stroobos. In 1976 is de werf gesloten. Onderdelen van de werf zijn verhuisd naar de museumwerf "De Koningspoort" in Rotterdam
historie vaartuig
vorige namen
De Gouden Klomp
V.I.O.D.
historie vaartuig
"De VIOD is in opdracht van J. Klugkist te Vierverlaten bij werf Mulder gebouwd in 1906. Twee jaar later monsterde Derk Smid (16 jaar) aan. In 1917 is schipper Klugkist overleden (bloedvergiftiging). In 1924 werd Derk Smid eigenaar (voor 6000 gulden).
Derk Smid liep mank aan beide benen (polio) en wankelde op karakteristieke wijze door de gangboorden. Hij was erg zuinig op het schip en vervoerde alleen droge lading (graan, hout, cement en veel vlas naar Belgiƫ via Terneuzen). Er was volgens Derk geen beter en mooier schip dan de VIOD. De familie, die het gepoch op het schip meer dan beu was, noemde het schip voortaan ""De Gouden Klomp"".
Derk Smid en zijn vrouw Trijntje zijn altijd blijven zeilen. In 1963 hebben ze de laatste lading gerst van Groningen naar Sneek gezeild en hebben daarna tot 1968 op de VIOD gewoond. 
De VIOD werd verkocht in 1969. De nieuwe eigenaar, Arent van Gelder heeft haar 25 jaar lang gehad en gebruikt als recreatieschip. Hij wilde het opmerkelijk gave schip behoeden voor de sloop.
Vanaf 1994 zijn wij eigenaar van het schip. We zijn meteen begonnen het weer in oude glorie te herstellen en hebben we haar in gebruik als woning. De originele eikenhouten Groninger spiegelsloep van de VIOD wordt nog gerestaureerd.
"
oorspronkelijk vaargebiedNederland + kustwateren
oorspronkelijk gebruikvrachtvaart
funktie wijziging(en)Van vrachtvaart via vakantieschip naar bewoning.
oorspronkelijk uiterlijk
historie interieurnee
jaar uitgebruikname1952
huidig gebruikbewoning
V
Z
A